Учени събраха в книга неизвестни и любопитни факти около свищовската крепост „Калето“

0

След тригодишни археологични проучвания всички факти около историята на крепостта „Калето” в Свищов са събрани в книга. Автор на сборника е археологът проф. Николай Овчаров в съавторство с проф. Константин Дочев и д-р Марин Маринов от Свищов, които днес представиха своя труд.

Проф. Овчаров посочи, че проучванията на „Калето“ се водят от 2019 до 2001 година включително. Става дума  за една неголяма крепост, която обаче е имала важна историческа роля още от античността, чак до унищожаването й по време на Кримската война. Цялостното й изграждане като средновековна цитадела е по времето на цар Иван Асен II през XIII век,  каза проф. Овчаров.  По думите му  стратиграфията и откритите находки разкриват много неизвестни до момента факти за ролята на крепостта по време на татарските и монголските нашествия, за сериозната съпротива, която оказва твърдината през XIV  век срещу османското нашествие, за използването й до XVIII век и до окончателното й изоставяне след 1810 г.

По време на разкопките са открити и над 150 монети, които илюстрират живота в крепостта през всичките й периоди на съществуване, като в книгата е приложен каталог на откритите находки. Проф. Константин Дочев, който е един от най-авторитетните специалисти по нумизматика, посочи, че най-старата монета, открита при проучванията, е от времето на тракийския цар Реметалк I, а най-новата – от XIX век. Монетите отговарят на всички стратиграфски периоди, открити от археолозите, което доказва важната роля на крепостта във военно и търговско отношение.

Според  д-р Марин Маринов  свищовската крепост е била  малко позната за широката общественост и за местните хора, а  хипотезите на учените за нейната огромна роля за българската история са се доказали  след разкопките, като най-добре е запазен средновековният слой.

Автор на предговора към книгата е историкът  и преподавател във ВТУ проф. Пламен Павлов. Той определи сборника като нваторски и подчерта, че данните в него доказват, че днешен Свищов се е оформил именно около тази крепост, а близостта с античния лагер Нове и с река Дунав е добър потенциал за развитие на културен туризъм  в града и региона.

Общината в  Свищов предвижда реставриране и социализиране на цялото пространство около крепостта, за което ще се търсят около 1 млн. лева по различни програми. За трите години на проучване на района Община Свищов е финансирала разкопките със собствени средства в размер на близо 100 хиляди лева.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *