96 на сто от възпитаниците на Езикова гимназия са приети за студенти. Остават в България, само деветима ще учат в чужбина

0
96 % от възпитаниците на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“,  завършили през миналата учебна година, продължават образованието си във висши училища. Випуск’2022 e първият, който в 12 клас има 3 профила – два езикови и един по избор (най-предпочитани са модулите, свързани с история и география).
Почти всички са избрали български ВУЗ-ове, а само 9 младежи и девойки са студенти в чужбина.Четирима от тях са заминали за Нидерландия, двама са в Германия, по един в Австрия, Русия и САЩ.
ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ е предпочетен от 35-ма доскорошни ученици в Профилираната езикова гимназия, а Икономическият университет във Варна от 12. Студенти в УНСС са 11 души, толкова са и в Техническия университет в столицата. Висшето си образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще получат 10 златаровци, а в Нов български университет – 8. Предпочетените специалности са в различни сфери, но оформят няколко водещи групи:
– икономика – 25;
– СТЕМ (наука, технологии, инженерство, математика) – 22;
– лингвистика – 16;
– педагогика – 11;
– право – 9;
– здравеопазване – 7;
– военни специалности и национална сигурност – 4;
– медии и връзки с обществеността – 4;
– психология – 3.
Високото ниво на владеене на езици, което дава обучението в Профилираната езикова гимназия „ Проф. д-р Асен Златаров“, позволява обучението във висши учебни заведения у нас да се извършва и на чужд език, а общуването по време на лекции и практически занятия да протича с лекота. Запазва се традиционният интерес на младежите и девойките към журналистиката, изкуствата и спорта. Прави впечатление увеличаващият се брой на избралите информационни технологии и технически специалности.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *