Баба Янка от Леденик участва в „Стани богат“, за да направи надгробна плоча за внука си, станал донор на органи за трима души

0

 

 

Янка Морчева от село Леденик трогна всички българи по време на участието си в шоуто „Стани богат“ по bTV. Възрастната жена, която е била организатор на читалищната дейност и библиотекар в селото, спечели 3 00 лв. от предаването, в което участва с мисия.

Пред многохилядната аудитория баба Янка разкара трогателна и трагична семейна история и благодари на публиката за помощта в шоуто.

Жената сподели, че на 7-ми март тази година внукът й Тошко, който бил само на 21 години, изпаднал в мозъчна смърт. Органите на младия човек са дарени на трима души, а бабата се явила в предаването, за да събере пари за паметна плоча за него.

„Нашето дете е живо. Живо е, защото живее в трима човека. Зная само едно – че когато прегърна някой от тях, аз ще прегърна него. Понякога се чудя защо когато органите на човек са в състояние да спасят човешки живот, защо близките му не го оставят да живее в някого, а трябва да ги заровят в земята да гният. Нищо не разбирам. Това е моята философия. Така разбирам възкръсването. Не да чакаме някога ние да възкръснем, а чрез това да дадем органите на детето на някого, няма значение дали е дете или по-възрастен човек. Затова ви благодаря, че му помогнахте да направим този паметник. Затова съм тук и благодаря отново, че може би ви и разстроих“, изповяда се жената от село Леденик.

„Аплодисменти, дами и господа! Бабо Янке, това е може би най-силното послание, което сме имали в предаването. Ние много съжаляваме, за това, което е станало, и сме сигурни, че това съобщение по някакъв начин ще откликне в много хора по отношение на донорството в България. Благодаря ти за това нещо, желая ти мир, здраве и сила“, отвърна на свой ред водещият Михаил Билалов.

Покъртителната история на Янка Морчева за кратко време обиколи медиите и социалните групи. Хората я споделят и коментират силното послание на леденчанката като рядък положителен пример в разделните времена.

Снимка: bTV

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *