Вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново за Шенген: „Продължаваме усилията на всички нива!“

 

 

Усилията за присъединяване на България към шенгенското пространство продължават на всички нива. Това увери във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на ВТУ по повод Студентския празник. Преди Тържественото събрание тя коментира актуалната политическа обстановка.

По думите й през последните няколко дни политическите партии сякаш съвсем се убедиха, че не може да бъде съставено правителство, и всеки започва да прави своята предизборна кампания. Особено след формулата, която очевидно избра първата политическа сила – да представи експертен кабинет.

Относно присъединяването към Шенген Йотова коментира:

„Продължаваме усилията на всички нива. Виждате, много активни са представителите ни в Европейския парламент. Колегите от социалистическата група успяха да обърнат социалдемократите в Швеция, което също не беше лесно, защото политическата ситуация там е не по-малко сложна. Има крайнодясна партия, която винаги е против разширяването на ЕС“.

Вицепрезидентът бе категорична, че не трябва да даваме повод към страната ни да се проявява двоен стандарт във връзка с Шенген. Партиите на бива да се замерят с твърдението, че не сме приети, защото това е контрапродуктивно.

„Не бих придавала такова голямо значение на който и да е журналистически филм по тази тема, защото неговата задача е да посочи, че България не е готова за Шенген. Бих искала да видя филм за това как се стреля по български граничари и за това, че вече има жертви на нашата граница, за което Европа остана глуха. В името на паметта на тези момчета би трябвало да сме по-прозрачни, категорични и по-справедливи от европейска гледна точка“, заяви още Йотова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *