Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на Тържественото събрание на ВТУ по случай Студентския празник

0

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на Тържественото събрание на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ по повод Студентския празник 8-ми декември.

В словото си към академичната общност, преподавателите и студентите тя изтъкна, че ВТУ е достоен наследник на Търновската книжовна школа, а студентите му са бъдещи лидери. По думите й младите хора са огромният потенциал на държавата днес, защото имат сериозен и критичен поглед към случващото се в страната и по света, и не са заразени от вируса на шаблоните.

Поздрав отправи и ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов. Той получи от вицепрезидента специално изработен знак под формата на буквата „Б“ като признание за усилията на университета в утвърждаването на българския език и култура. Знакът е направен от художника Кирил Гогов специално за организиран от президентската институция международен форум, посветен на българистиката, подчерта г-жа Йотова. И допълни, че буквата „Б“ означава България, Бог, благоденствие и благодарност.

Тържественото събрание продължи с връчване на отличия на изявени студенти и обявяване на научно-художествените и спортни постижения на възпитаниците на Великотърновския университет. Академичната награда от 5 000 евро получи Симона Йорданова, която е бакалавър от специалността „Стенопис“ при Факултета по изящни изкуства. По традиция ректорът проф. Бонджолов връчи лична стипендия, учредена на името на основателя на ВТУ и първи негов ректор – чл.-кор. проф. Александър Бурмов, а ректорът за един ден – Милена Конова, която е трети курс от специалност „Педагогика на обучението по история и география“ обяви утрешния празничен ден за неучебен. Тържеството завърши с музикална програма.

Гости на церемонията бяха още областният управител инж. Георги Гугучков, заместник кметът Нейко Генчев, заместник председателят на Общинския съвет Росен Иванов, общински съветници и представители на различни неправителствени и граждански организации.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *