февруари 4, 2023

Очаквано изключиха Явор Божанков от ПГ на БСП

 

 

Очаквано народният представител от гражданската квота в БСП Явор Божанков бе изключен от парламентарната група на лявата партия. Това стана след днешното му изказване и гласуване в подкрепа за предоставяне на страната ни на военно-техническа помощ за Украйна. Позицията на Божанков е коренно противоположна на БСП, които бяха категорично против това.

Впрочем, това не е първото разминаване на депутата от Великотърновска област с официална позиция на БСП по ключови теми. Припомняме, че той единствен в ПГ на лявата партия гласува в правна комисия против връщането на хартиената бюлетина. За това един от най-младите, но вече дългогодишни народни представители, получи жълт картон от Корнелия Нинова и бе отстранен от правната комисия. После Божанков замина на едномесечно работно посещение в САЩ и това даде повод за спекулации в парламента, че БСП се разделя с него. Днес тези спекулации се оправдаха. Нещо повече, единодушно бившите му вече колеги от БСП го призовават той да напусне парламента и да освободи място на следващ народен избраник.

В последните няколко месеца Явор Божанков се превърна в опонент на своите. В медийните си изяви той не пести критики към президента на РБ Румен Радев и към настоящото служебно правителство. Това дава повод на мнозина анализатори да го причисляват в орбитата на ПП „Продължаваме промяната“. Дори се заговори, че Божанков ще е кандидат за кмет на родната Горна Оряховица именно от ПП на следващите местни избори през есента на 2023 г. През 2019 г. той също бе кандидат за кмет на железничарския град, но от БСП. А самата БСП в областта претърпя един от разломите си точно покрай Божанков, който години наред толерираше свои хора в листите, което пък не се харесваше от хората около Весела Лечева, която е отявлен критик на председателката Корнелия Нинова…

Снимка: интернет

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *