февруари 4, 2023

Световноизвестен преподавател и иконописец представя свои творби във Велико Търново

 

Един от най-видните иконописци на съвремието ни – проф.  Георгиос Кордис,  ще представи свои творби във Велико Търново.  Експозицията от икони под надслов „Рисуване със светлина” ще бъде открита на 20 декември от 17 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.

Проф. Кордис е знакова личност за съвременното християнско изкуство. Той е преподавател в престижни учебни заведения  в САЩ като Университета в Йейл, Университета на Южна Каролина и Университета Нотр Дам в Индиана.

Творецът ще покаже своите икони в духовната и историческа столица на България Велико Търново в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово.

Проф. Георгиос Кордис разкрива изкуството на иконата в по целия свят – включително в Рио де Жанейро, Канада, САЩ и Австралия, на много места в Европа и в Москва.

Той е завършил  богословие в Атинския университет. Паралелно с това е изучавал живопис и иконография при отец Симеон Симеу.

Има специализация по средновековни техники в Школата към Музея на изящните изкуства – Бостън, САЩ. Изучавал е гравюра при видния гравьор Фотис Мастихадис.

Има магистърска степен по богословие от Богословския факултет „Светият кръст” в Бостън – САЩ и докторска степен по богословие и византийска естетика в Атински университет – Гърция.

Бил е гостуващ преподавател в Университета в Йейл в САЩ, в Богословски факултет – Департамент за изящни изкуства и реставрация  в Букурещ – Румъния, в Департамент за изкуство и дизайн към Университета в Клуж, Напока – Румъния, в Украински национален педагогически университет – Одеса, Православен институт по богословие и свещени изкуства – Санкт Петербург – Русия, в Университета в Южна Каролина, Департамент за изкуство, Колумбия – САЩ, в Университет Нотр Дамр – Департамент по богословие и Институт за църковен живот, САЩ.

Представял е самостоятелни изложби в Гърция, САЩ, Италия, Канада, Франция, Тайван, Сърбия България и др.

От 1990 година Георгиос Кордис преподава иконография, както  в Гърция, така и в чужбина; изписал е храмове в Гърция, Ливан, Италия, Канада и другаде, като само в САЩ са повече от девет. Автор е на десетки книги,  на много научни и популярни статии в областта на иконографията и богословието на иконата. В Гърция Георгиос  Кордис е известен и като илюстратор. Към момента е илюстрирал повече от 35 книги.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *