Ще сменят ли статута на село Леденик питат членове на местното сдружение за европейско развитие на селото

0

 

Сдружение „Европейско Развитие за село Леденик“ затрупа с редица въпроси Великотърновския общински съвет. Повод за епистоларната полемика между местния парламент и сдружението стана последната сесия на местния парламент, на която мнозинството, след ожесточени дебати, даде зелена светлина на инвестиционно намерение на търговшка фирма.

Както „Болярскии новини“ вече информира, частно дружество планира да изгради фотоволтаична електроцентрала като получи възмездно право на стоеж за рекордния 40-годишен срок върху земя в Леденик.  Това стана възможно след второ заседание на Общинския съвет и прекрояване на проекта за решение, тъй като Областният управител върна първото решение от миналия месец заради неточности.

Въпреки, че за стартиране на инвестицията вече няма процедурни пречки, част от жителите на Леденик не са съгласни с нея. Те искат да знаят, дали има двустранен договор, споразумение, меморандум или друг документ, който след осъществяване на проекта ще донесе инвестиция в селото от 2 млн. лв., както обещаха от местната администрация. Освен това сдружението пита в какъв срок населеното място ще получи тези пари: една, две, пет или… четиридесет години.

„Има ли стартирана процедура за смяна статута на селото? Ние, жителите на село Леденик, смятаме, че за такъв въпрос трябва да се проведе обществено обсъждане и да се поиска мнението ни, дали желаем, или не да бъдем квартал на Велико Търново“, се пита още в писмото. Повод за този въпрос са изказвания на съветници от мнозинството, че с подобна инвестиция на практика Леденик ще стане квартал на Велико Търново.

„Върху кои имоти от селото ще се простира големия Технологичен парк? Какъв е статутът на тези имоти, на какъв етап е документацията им и откъде е предвидено да минава новата магистрала – покрай Момин сбор или Горна Оряховица“, питат още леденчани по повод твърденията на председателят на Общинския съвет, че в землището на селото предстои изграждането на Технологичен парк…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *