Агенцията по храните с масирани проверки преди празниците

0

 

Засиленият контрол на храните, заради голямото потребление преди Коледите и Новогодишни празници, бе основен акцент в работната среща между областния управител и директора на Областната дирекция по безопасност на храните.

Д-р Станимир Спасов информира, че се правят проверки на предлаганите храни относно произхода, сроковете и условията на съхранение на различните видове продукти и особено на свинското месо, поради засилената му консумация. Инспектирани ще бъдат и обектите за производство и търговия на храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, пазари и борси за търговия на дребно. Дежурни екипи в цялата област ще има и по време на самите празници. Обект на проверките е и дали обектите са регистрирани съгласно Закона за храните и дали продуктите са етикирани правилно, а целта е да се гарантира безопасността им преди Коледа и Нова година.

Д-р Спасов предупреди потребителите да избягват да купуват храна и най-вече различните видове меса от нерегламентирани търговци и открити пазари. По думите му е илюзия, че това, което се продава от багажника е по-качествено от това, което се продава по магазините, които са под непрекъснат контрол.

„Дори да възникне някаква неприятна ситуация има проследяемост на продукта – от къде е дошъл, къде е произведен, или от къде е внесен“, подчерта още той. И допълни, че всяко нарушение се санкционира по административен път, а за всеки пропуск се издава предписание до неговото отстраняване. По  думите му в големите търговски обекти вече има вътрешни системи за контрол и много трудно може да се допусне храна с изтекъл срок на годност да стигне до щанда. Подобни нарушения са характерни предимно за по-малките магазинчета, затова потребителите да внимават най-вече за вафли и консерви с изтекъл срок на годност. Във Великотърновска област има над 200 предприятия за производство на храна и над 5 000 търговски обекта, които се проверяват редовно.

На въпрос на областния управител за Африканската чума по свинете, д-р Спасов увери, че процентът на установените положителни проби при отстреляните диви животни е много малък. Установяват се проби с по-голямо количество антитела, което означава, че тези животни на определен етап от развитието си са  се срещнали с вируса, но ситуацията е под контрол. Освен това популацията на диви свине в нашия регион е драстично намаляла, увери още д-р Спасов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *