Решено! Църквата „Свети Никола“ във Велико Търново от днес е национален паметник на културата

0

След дългогодишно чакане днес дойде добра новина за църквата „Свети Никола” във Велико Търново. Със свое решение Специализираният експертен съвет за опазване на недвижими културни ценност (СЕСОНКЦ) определи храма като недвижима културна ценност с категория „национално значение”.
Експертният съвет към Националния институт за недвижимо и културно наследство,  председателстван от проф. Хитко Вачев, е взел единодушно решение: „Предоставяне на статут и режим за опазване – териториален обхват (граници и охранителна зона) и предписания за опазване на обект „храм „Свети Никола“, с камбанария“, сгради и индефикатор … гр. Велико Търново, кв. „Варуша“ ул. „Въстаническа“ 43, с класификация на единична архитектурно – строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност от Възраждането, с категория, „национално значение“.
Това решение следва да бъде одобрено от министъра на културата проф. д-р Велислав Минеков.


Това решение е важно, защото ще изиграе важна роля за бъдещето на емблематичния храм в старинния квартал „Варуша”, посочи проф. Хитко Вачев.
Своята благодарност за решението изрази предстоятелят на храма свещеноиконом Славчо Иванов, който специално благодари на Експертния съвет и на професорите. арх. Николай Тулешков и  Миглена Прашкова, които са изготвили даром цялата документация.
Четири години чакахме това решение и наистина имаме повод за радост, сподели проф. Прашкова, според която освен всичко друго, то ще отвори възможности и за привличане на финансиране за храма, който е в аварийно състояние.
Миналата година се навършиха 185 години от построяването на православния храм „Свети Никола“ , който е дело на майстор Колю Фичето. В черквата е създадено първото българско църковно училище през Възраждането, свързана е с библиотечното и театралното дело, както и с приемането на Търновската конституция.
Според проектите, съгласувани с Националния институт за недвижимото културно наследство, за ремонтите са нужди близо 3 млн. лв. За набирането им от години се организират различни благотворителни и дарителски кампании, търси се съдействие от народните представители от Велико Търново и от цялата общественост.
Черквата е емблематична и с това, че след нейното съграждане Колю Фичето получава титлата майстор.
За съжаление, храмът има конструктивните проблеми с покрива, от течове са унищожени стенописи, пред срутване е църковната библиотека, сериозни са пораженията по камбанарията. 

Очакванията са с новия статут църквата да дочака така необходимия ремонт за радост на миряните и на хилядите туристи в духовната и историческа столица на България.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *