Удвояват се случаите на варицела и скарлатина в областта

0

 

 

Случаите на варицела и скарлатина са се увеличили двойно в областта спрямо миналата година, но място за паника няма. Това стана ясно на работна среща между директора на РЗИ във Велико Търново д-р Евгения Недева и областния управител инж. Георги Гугучков

Д-р Недева бе категорична, че ситуацията е нормална и това е очаквано, особено след трите години на изолация и спазване на социални ограничения, заради ковид пандемията. През миналата година в областта са регистрирани 306 случая на варицела, а до 20 декември т. г. те са 549. От тях за месец ноември са 62, а за декември към днешна дата – 81. Най-много са заболелите деца от варицела във Велико Търново и Горна Оряховица – по 240, а в Лясковец са 30. Съответно за миналата година във Велико Търново от варицела са боледували 169 души, в Горна Оряховица 91, а в Лясковец – едва десет.

През 2021 г. случаите на скарлатина в цялата област са били 6, а към момента са 12, отчете още д-р Евгения Недева. Тя уточни, че симптомите на този вид шарка са силни болки в гърлото, висока температура и обриви. Заболяването се лекува с антибиотици и пеницилин, но особеното е, че скарлатината се причинява от микроб и може да има безсимптомни носители.

„Няма повод за  безпокойство. В момента има много тържества, Коледни прояви и много събирания на големи групи хора. При случай на варицела се карантинира съответната група в детската градина, като не се приемат нови деца. Все още грипът в областта е с много ниски стойности, но има много респираторни вируси, защото няма никакви мерки“, обясни директорът на РЗИ във Велико Търново. И предупреди, че с празниците разпространението на респираторни инфекции ще се повиши, тъй като хората масово се събират, завръщат се и много наши сънародници от чужбина. По думите на д-р Недева има очаквания, че грипът този сезон ще се кара по-тежко, а все още не е късно желаещите да си поставят ваксина. Що се отнася до задължителния имунизационен календар изостаналостта от последните години вече са наваксва. Една от ваксините за реимунизация, която до скоро е липсвала, вече е доставена и раздадена на общопрактикуващите лекари.

На въпрос на областния управител за ваксинацията сред малцинствените групи, д-р Недева коментира, че РЗИ работи много добре с медиаторите от двете организации – Център „Амалипе“ и Националната мрежа на здравните медиатори. В областта ромските общности за интегрирани, а всички родители са информирани, че ако не ваксинират децата си по задължителния имунизационен календар подлежат на глоби.

Що се отнася до епидемията от Covid – 19, случаите в областта намалят, но намалява и броя на желаещите да се ваксинират.

Д-р Евгения Недева информира и за работна среща в РЗИ по Националната програма за ограничаване на действието на радона. Срещата се провежда на 21 декември и в нея участват представители на няколко институции и на десетте общини от региона. Радонът е радиоактивен природен газ без миризма и без цвят. Не е опасен. Той е характерен за определени места – най-вече за стари къщи, строени между 1940 и 1960 г. с каменни подове и вече има много строителни възможности да бъде ограничен. Преди няколко години в десетте общини на Великотърновска област са поставени 104 детектора, които да измерват нивата му. Целта на Националната програма за ограничаване на въздействието му е да се създаде законодателство по отношение на нормите му.

В края на срещата директорът на РЗИ информира, че в областта се правят ежеседмични проверки за продажбата на райски газ. Към момента нарушения не са установени.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *