Щурите кукли на Катя Карталова заплениха хиляди хора. Карат ги да се усмихват и да измислят смешни истории

0

Щури, нестандартни и весели кукли майстори 41-годишната Катя Карталова, а безподобните образи, които тя създава, правят истински фурор в социалните мрежи и групите за ръчна изработка. Родена в Родопите, над 20 години тя живее и работи на красивия гръцки остров Санторини, а във Велико Търново има приятели и познати, които мечтае скоро да посети.

Почерпена Снежанка, градска кифла, баби и дядовци, пияница и селски бек, прилежна домакиня, старателна готвачка, грижовна майка са само част от галерията герои, създадени от сръчната художничка. Всяка от нейните кукли е облечена и стъкмена с ръчно ушити дрехи и аксесоари, изпипани до последния детайл.

Родена съм в родопското село Барутин, когато бях на 18 години решихме със семейството ни да заминем за слънчевия гръцки остров Санторини. Вече почти 23 години живеем и работим там, но се надяваме един ден да се завърнем в родината си, сподели за „Болярски новини“ талантливата Катя.

Фамилията работи в сферата на туризма. Понеже Катя работи сезонно и през зимните месеци е вкъщи, преди една година решила да уплътни времето си с изработването на кукли. Тя рисува, но никога не се била занимавала с подобно нещо. Видяла в интернет кукли, направени от чорапогащник и била запленена от този вид техника. Още първият й опит се оказал много сполучлив и оттогава не спряла.

Моите кукли са карикатурни, смешни и нестандартни. Влагам чувство за хумор във всяка от тях, като освен образи те са носители и на съвременни ценности или антиценности, всеки сам може да тълкува посланието, което носят, обяснява Катя Карталова.

Обикновено изработката на една кукла й отнема няколко часа, зависи от настроението на своята създателка. Героите са малки – от 17 до 38 см, за да могат да се приютят във всяко кътче на дома.

Основните материали, които майсторката влага в изработката им, са  чорапогащник, синтепон – синтетичен нетъкан текстил, и тел за основа на тялото. Разбира се, купувам допълнителните аксесоари като косички, очички, някой път и обувчици, но в повечето случаи всички аксесоари изработвам сама, посочва Катя.

Почерпената Снежанка  и нейният любим Дядо Коледа

Първоначално майсторката правела своите герои за себе си и въобще не мислела да ги продава. Постепенно обаче нейните образи станали над 200 и станало трудно да ги съхранява. Интересът към тях растял лавинообразно, след като ги показала в интернет, сипели се въпроси от желаещи да ги имат и тя решила да се раздели с някои. Трудно й било, защото във всяка кукла съчетава труд, любов и частица от себе си, но пък радостта на тези, които се сдобили с нейните щуретинки, както ги нарича, била голяма.

„Ще ми кукуригат те и ще ме будят в 5 часа сутринта!“, мислеше си баба Дафинка… А и празници предстоят…

Добрата свекърва, която шие гоблени, за да не се заяжда със снахата.

Катя Карталова влага много фантазия и чувство за хумор и в разказите, които придружават нейните кукли. Всеки от обитателите на нейното „село“ има своя история, която тя започва, а хората продължават сами. Така и те ставали съавтори на смешните сюжети в страницата й във фейсбук hand_made_dolls_katia  и в канала й в Youtube.

Писмо до внучето

Мъж под чехъл

Героите на Катя вече са като за цяло село.

Катя е българска жена, която въпреки че е далеч от родината, не спира да милее за родния край и за България. Тя е безкрайно благодарна на майка си Ани и на баща си Николай, на съпруга си Сергей, на сина си Дани, на братята си Стефан и Валентин, както и на хилядите си почитатели, които я подкрепят в нейните занимания и във всичко, което прави. Специални благодарности талантливата майсторка отправи и към „Болярски новини“, защото признава, че след многото интервюта за гръцки медии е мечтала да бъде забелязана и от български журналисти.

Когато си на диета и се събудиш посред нощ…

Талантливата и сърдечна майсторка от Санторини казва също, че мечтае да дойде във Велико Търново, където познава много веселяци, иска да посети и музеите в старата българска столица.

А на всички хора пожелава повече усмивки и любов във всеки дом през новата 2023 година.

Африканското момиче.

Сутрешна рутина.

Когато обичаш KFC и не можеш да спреш да си го купуваш, а виждаш, че имаш проблем вече със дрехите… Тогава си купуваш изкушението и го хапваш скришом от всички в градината

Грижовната мама

Продавачът на картофи

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *