Елена Голакова от Лясковец е сред 50-те българи с най-големи заслуги за развитието на Австралия

0

Чаровната дама е сред най-добрите винопроизводители на континента и по света

Елена Голакова Брукс е една от най-ярките звезди на винопроизводството в Австралия и по света. Историята на родената в Лясковец чаровна дама разказва в специална статия Министерството на външните работи. Публикацията е част от 50 очерка за наши сънародници, допринесли за развитието на австралийското общество и посветена на 50-ата годишнина на официалните дипломатически отношения между България и Австралия.

Кариерата на Елена не е случайна, защото тя продължава семейната традиция на майка си  Йорданка Голакова, която е сред основателите на винения туризъм в България. Лясковчани и хора от цялата страна помнят енергичната и обаятелна Дани Голакова, която години наред посреща хиляди гости във „Винпром Лясковец“, когато предприятието е водещо в своята област, а продукцията му жъне успехи на международните пазари. Артист по душа, тя превръща посещенията на винените туристи в истински спектакъл, включващ дегустация на вина с подходяща храна, запознаване с пословиците, песните, танците и фолклора на лясковския край.

По традиция Дани Голакова гласува в Аделаида, облечена с риза с българска бродерия.

През 2017 година тя и съпругът й – военният пилот Енчо Голаков, отбелязаха своята златна сватба в Австралия, където живеят, за да помагат в отглеждането на внуците си.

В момента в Австралия температурите надвишават 40 градуса, разказа за „Болярски новини“ Дани Голакова. Вярна на своето трудолюбие, тя отглежда в градинката си зеленчуци – краставички, домати, пипер, патладжан, тикви, картофи, в които влага същата любов, както във всичко, което прави през целия си живот. Освен това чаровната дама се гордее с успехите на дъщеря си и зет си, на внуците си и се старае да им предава силата на българските корени.

Ето и историята на Елена Голакова Брукс, която публикува в сайта си Министерството на външните работи:

От България до една от най-ярките звезди на винопроизводството в Австралия

Да тръгнеш от България на 20 години с желанието да се наредиш сред най-добрите във винения свят, и на 43 години името ти да бъде увековечено за поколенията в алеята на славата в Макларън Вейл – ето това се нарича успех. Да пожелаем на Елена още много успехи с вдигната чаша в ръка. Наздраве!

Елена Голакова Брукс произхожда от стария лозаро-винарски край на град Лясковец. Още като ученичка има редкия шанс, в началото на 90-те години, да превежда професионалните разговори между австралийски и български винари. Тогава опознава магическия свят на виното и прави първото си шардоне в трилитров буркан. През 1998 г. страстта към винарството я отвежда в Австралия, където става една от първите българи, завършили като енолози Университета на Аделаида. След дипломирането си през 2001 г. и усилена работа в различни винарни в Австралия, Италия и Испания, Елена започва собствено производство, в което влага не само всичко научено, но и основната си философия, валидна и до днес: връзката между сорта грозде и природните дадености на винения регион, като климат, почва и терен, е от изключителна важност за качеството на виното. От старите лозя на Бароса, Идън Вали, Макларън Вейл и Аделайд Хилс, тя създава висококачествени вина, спечелили повече от седемстотин международни отличия.

 

Днес Елена е известен австралийски винар, който не забравя никога да спомене за българския си произход и се гордее с него. Многократно награждавани и коментирани от едни от най-уважаваните винени критици, вината на Елена от брандовете Дендилайн Винярдс, Систърс Рън и Еърлум Винярдс са най-доброто доказателство за нейния талант.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *