Смъртта на млад мъж в МОБАЛ доведе до протест на близките и проверки в болницата

0

Смъртта на млад мъж, който почина след лечение в областната болница във Велико Търново, предизвика напрежение и доведе до протест на близки пред лечебницата тази сутрин. 31-годишният Димитър Маринов от Джулюница е починал на 27 декември след престой в болничното заведение, където е лекуван.

Проблемите на мъжа от Джулюница започват на 12 декември, когато здравословното му състояние се влошава, а джипито му издава направление за прием в болницата, защото имал симптоми на остра вирусна инфекция – температура, болки в гърлото, гадене, безапетитие, отпадналост, болки по тялото. Той е изписан от болницата на 20 декември, но през нощта състоянието му рязко се влошило и спешна помощ отново го връща в МОБАЛ.

Близките на починалия мъж твърдят, че причина за смъртта му е лекарска грешка и обвиняват медиците за фаталния край на своя близък.

Днес от МОБАЛ излязоха с официална позиция по случая.

Публикуваме коментара на медицинския директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Галина Гарева  относно оказаната медицинска помощ на Димитър Петев Маринов, ЕГН 910426…. за периода 12.12 – 27.12.2022г. в МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов“ АД-Велико Търново.

​Димитър Петев Маринов постъпва в отделение по инфекциозни болести на 12.12.2022г с данни за заболяване от преди 2 дни с температура, болки в гърлото, гадене, безапетитие, отпадналост, болки по тялото.

При приемането е в увредено общо състояние. Фебрилен. Интоксикиран. Не повръща. Тахикардична сърдечна дейност, п-100уд/мин. РР 120/80. Изследване: CoV-2 IgG- POSITIVE.

От рентгенографията на бял дроб – дясно паракардиално се обективизира инфилтративно засенчване – при клинична картина пневмония декстра.

От КТ на глава – нормален статус на главен мозък.

Лечението на Димитър Петев Маринов в отделение по инфекциозни болести е по клинична пътека № 104 и продължава 7 дни, при минимален болничен престой по клиничната пътека от 3 дни, т. е. пациентът не е изписан поради изтичане на клиничната пътека. Проведена е терапия с антивирусни препарати, вливания, антибиотици, антипиретици, витамини.

На 20.12.2022 е изписан след подобряване на общото състояние и лабораторните показатели. Афебрилен. Не повръща. Няма диария. Гърло спокойно. Главоболие няма. Няма болки по мускулите и ставите. Бели дробове везикуларно дишане без хрипове. Сърдечна дейност правилна, ритмична без патологичен шум, п- 82уд/мин, РР 120/80. Неврологичен статус в норма.

На 20.12.2022г вечерта започнал да говори несвързано, появили се неволеви потрепвания, станал объркан, докаран от екип на ЦСМП в СПО, където прави 2 поредни гърча, след консулт с невролог и реаниматор се приема в ОАИЛ. В увредено общо състояние. Фебрилен 37,5. Неконтактен. Кома GCS- 7-8 точки. Глава правилна конфигурация. Гръден кош и двете половини вземат активно участие в дишането, тахидиспнеичен. Тахикардичен-135 уд./мин RR170/82.

Считаме, че се касае за вирусен енцефалит с неясна етиология, прекарана недиагностицирана КОВИД 19 инфекция. При постъпване в ОАИЛ състоянието на пациента е било с крайно лоша прогноза, независимо от провежданото лечение, което е в съответствие с действащите терапевтични алгоритми.

Очакват се резултатите от аутопсия.

Целият екип на болницата изказва съболезнования към семейството.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *