902 туристи разгледаха крепостта Царевец на 1 януари

0

 

 

 

       Рекорден брой  туристи разгледаха средновековната крепост Царевец във Велико Търново на 1 януари. В слънчевия първи ден на новата година архитектурно-музейният резерват бе предпочитано място за разходка на стотиците туристи, избрали Старата столица за  празничните дни.  Освен многобройни индивидуални български посетители имаше и много организирани от румънски и турски туристи.

За четири часа регистрираните посетители са 902, като от тях българите са 487 души, 158 ученици, 33 студенти и 20 деца до 7 години. Чуждестранните туристи разгледали историческата забележителност са 204, от които 164 румънци, 30 турци,  7 японци и 3 французи.

Царевец е единствения музеен обект в страната, който работи целогодишно. За петнадесети пореден път  резерватът отвори врати на 1 януари точно в 12,00 часа за да приеме официално първият посетител за новата година.  За 2023-та това бе 9-годишната Александра Шопова от Чирпан, която бе приветствана пред портите на крепостта от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Иван Църов.

Третокласничката, заедно с братчето, родителите си и техни семейни приятели разгледаха средновековната забележителност  придружени от  екскурзовод.

Малката Александра има интерес към българската историята и за пореден път е на Царевец. Тя получи, като подаръци, музейна литература,  и сподели, че наученото днес ще и бъде от полза за училищния проект, който готви през ваканцията.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *