Библиотеката при читалището в Първомайци обявява конкурс „По стъпките на Иван Вазов”

0

Темата предоставя форум за творческа изява. Личността на Вазов е богата и многообразна. Интерес представляват както неговото творчество, така и жизненият му път. Задълбавайки в историята му, можем да попаднем на моменти от живота му, които биха били идеални за визуално пресъздаване. Роден и израснал в Сопот, патриархът на българската литература е бил запленен от природните красоти на Балкана, изпълнил се е с благоговение пред величието на Стара планина и така истински обиква българското. Творбите му пленяват не само със съдържание, но и с природните картини, описвани в тях. Има много интересни факти както от личния, така и от служебния му живот, които биха допринесли за раждане на идеи, пресъздадени в рисунки.

Интересен факт е и този за кръщението на нашето читалище. Основателите му и ние, техните последователи, можем и сме горди с факта, че патронът му лично е дал съгласието си да се кръсти така.
Конкурсът се провежда в онлайн среда, като по този начин дава възможност да се включат участници от цяла България. Участието в него е изцяло с любителски характер, индивидуално, в два раздела. Създаден е за деца, младежи и девойки от 1 до 12 клас включително, разпределени в 4 възрастови групи за всеки раздел.

Рисунките и снимките, допуснати до участие в конкурса, трябва да отговарят на зададената тема, като тя включва изображения на портрети и сцени от живота и бита на Иван Вазов, места, свързани пряко с неговия живот (къща, музеи, паметници и други), както и пресъздаване на картини от негови творби. Със своята богата биография, огромно творчество и интересен живот, Вазов ни дава уникалната възможност да развихрим фантазията си и да сътворим превземащи снимки и пренасящи ни в повестите и стиховете му рисунки.
С подробности за регламента, условията, сроковете, оценяването и всичко нужно за участие може да се запознаете в групата създадена във Facebook –  https://www.facebook.com/groups/1662087807527266 ,  както и на телефоните публикувани в Статута и на страницата на конкурса.
Заповядайте да минем заедно по стъпките на Вазов, канят организаторите.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *