Журналистка от Велико Търново с оригинална родолюбива идея: видни българи на всички билбордове по пътищата в страната

0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Интересна и авангардна идея за повдигане на националното ни самочувствие предлага журналистката от Велико Търново Ана Минева.  Тя публикува своето предложение в профила си във фейсбук и идеята й за часове успя да предизвика голям интерес в социалната мрежа.

С разрешение на авторката предоставяме пълния тест на нейното предложение.

„Отдавна имам една идея, която, признавам си, ми хрумна след поредното ми посещение в Турция. Само че тук държавната воля за реализация е слабичка и ще си остане поредната изцепка във Фейсбук.

Представете си, че всички билбордове и мегабордове по двете основни пътни артерии, които прерязват по дължина България – пътя София- Варна и АМ „Тракия“, бъдат наети за една година от държавата.

Няма да е чак такова разходно перо от бюджета в сравнение с други колосални харчове за откровени дивотии и многомилионни кражби от държавната хазна.

( Не става с европейски пари, примерно от средствата за публичност от довършването на АМ „Хемус“ по ОП „Транспортна свързаност“, тъй като не обслужва основната цел – изграждане на инфраструктура). Въпрос на детайли е в бюджета на кое министерство може да се заложи разходът.

Организационно е сложничко, тъй като договорите на фирмите с рекламните агенции, които са собственици на тези съоръжения, изтичат по различно време и няма как едновременно всички билбордове да се освободят.

Ноооо… да си помечтаем, че в един хубав ден вече са изтекли, наети са от държавата от рекламните агенции за една година и….

И по всички билбордове да се сложат портретите на българи с принос за това България да я има!

Левски, Захари Стоянов, Ботев, майстор Колю Фичето, Стамболов, Алеко Константинов, кап. Димитър Списаревски, Стефан Караджа, Паисий Хилендарски, ген. Владимир Вазов, Александър Малинов, братя Миладинови, д-р Петър Берон, Раковски, цар Борис Трети, Васил Априлов, Дан Колов и още, и още…А защо не и владетели отпреди епохата на фотографията с художествени интерпретации на образите им?

По двете магистрали, от двете страни на Балкана.

Винаги съм смятала, че визуалното внушение ( т.нар. „нагледна агитация“) върши най-добра образователна работа. Няма смисъл от много приказки.

И ето какви разговори може да вървят в купето на един автомобил:

– Мамо, мамо – кой е този?

– Стефан Стамболов.

– А той какъв е? Умрял ли е?

– Бил е министър-председател на България. Умира, но не от естествена смърт. Посекли го с ятаган и умрял от раните си.

– Защо?

– Опитвал се да води самостоятелна политика, да направи независима България…и го убили.

или

– Тате, кой е този на билборда?

– Ами не го помня, прилича на Ботев с тая брада!

– Айде да спрем да прочетем!

(След настояването на майката, автомобилът търси отбивка, паркира и семейството слиза любопитно да чете кой е този брадат мъж с високо чело).

– Ангел Кънчев – 1850-1872.

– Кой е той?

– Май се е бил срещу турците, че мога ли да ги помня всичките, виж в телефона де, в Гугъл! Брех, умрял на 22 години, по-малък от Ицо, пък той още не може да се дипломира!

Ей така, само една година да профучаваме с колите край огромните портрети на тези, които са живели и умирали като Българи, пък току-виж и катастрофите по пътищата ни намалели…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *