Все още няма договор между Община Велико Търново и Търговищката фирма за фотоволтаична централа край Леденик

default

 

 

Все още няма подписан документ – двустранен договор, споразумение, меморандум или друг между Община Велико Търново и „ВЕИ ИГ“ ЕООД, в което да е упомената сума на сделката от 6 млн. лв.

Това става ясно от отговор на председателя на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов до Сдружение „Европейско развитие на село Леденик“ във връзка с инвестиционното предложение на фирмата от Търговище да изгради фотоволтаична централа срещу възмездно право на строеж за срок от 40-години върху земя в Леденик.

Припомняме, че казусът предизвика сериозно напрежение сред част от жителите на великотърновското село, които изпратиха подписка против инвестиционното намерение. За него местният парламент даде зелена светлина на една от последните си сесии за миналата година след ожесточени дебати. Предложението веднъж бе върнато от областния управител, заради неточности в процедурата, но след прекрояване на проекта за решение, то успя да събере нужното мнозинство.

След като това се случи сдружението от Леденик, начело с председателя си Веселина Бастиянова, изпратиха няколко въпроса да Общинския съвет, на които получиха отговори преди дни. Един от тях е, че не е стартирана процедура по промяна статута на населеното място, а повод за питането са опасенията на леденчани, че Леденик ще се превърне в …квартал на Търново, каквито изказвания се чуха от съветници по време на дебатите. Също по време на сесия беше изнесена информация за изграждане на нов Индустриален парк с акцент върху високотехнологични производства в землището на Леденик. В отговор до сдружението става ясно, че към момента имотите, върху които ще се прави парка попадат в земеделска територия. По тази причина вървят предпроектни проучвания по отношение необходимостта от изменение на Общия устройствен план на Община Велико Търново и промяна предназначението на имотите.

„Бъдещата магистрала Русе – Велико Търново е определена като първостепенен инфраструктурен обект от национално значение. Обектът представлява път от републиканската пътна мрежа и всички дейности по нейното реализиране – идеен и технически проект, строителство, както и свързаните с тях процедури, са от компетенциите на регионалното министерство и АПИ, се казва още в отговора до леденчани. Това уточнение е по повод запитването на хората върху кои имоти от селото е предвидено да минава новата магистрала – покрай Момин сбор или Горна Оряховица.

Все още няма яснота какво ще предприеме Сдружение „Европейско развитие на село Леденик“ след тези отговори, но е факт, че сред жителите му тлее напрежение относно бъдещата сделка…

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *