Румен Гайтански – Вълка подвел община Павликени? Първо заявил намерение за кариера, а през 2020 г. станало ясно, че иска да прави мега завод за отпадъци

0

 

Община Павликени е била подведена относно инвестиционното намерение на фирмата „Петрургия“ на предприемача Румен Гайтански – Вълка за изграждане на завод за горене на отпадъци.

Това призна кметът на града инж. Емануил Манолов на работна среща по темата, организирана от гражданското сдружение „Ти решаваш“ в читалището на Павликени. На срещата присъстваха областните управители на Велико Търново, Плевен и Ловеч, представител на областна администрация Габрово, земеделски производители, еколози и активисти от граждански сдружения, които са против инвестиционното намерение.

По думите на кмета Манолов той не е довел „Претрургия“ , а през 2011 г. когато встъпва в първия си мандат като кмет вече е заварил кореспонденция по бъдещата инвестиция. Само че, според него, до 2018 г.е ставало дума за строеж на КАРИЕРА за добив на базалт, през 2020 г. , когато започват реалните дейности по изграждане на инфраструктурата, е станало ясно, че намеренията са за изграждане на огромен завод с капацитет да изгаря 1 350 тона RDF на денонощие, или 400 000 тона годишно, което по думите на еколози няма аналог в почти цяла Европа. За сравнение подобни инсинератори на Стария континент има само в Дания, Холандия и Швейцария, които обаче периодично за затваряни, заради огромното замърсяване на природата. Нещо повече – за този в околностите на Лозана, който не работи от десетина година, има забрана за игра на деца в радиус от 5 километра…

Председателят на сдружението „Ти решаваш“

Според противници на инвестиционното намерение, присъстващи на срещата, бъдещият завод за каменна вата и изгаряне на отпадъци, е проектиран така, че да поема не само отпадъците на страната ни, а и от чужбина, тъй като годишно в нашата страна цялото им количество няма да може да захрани мощностите на бъдещото предприятие. А това означава, че ако заводът работи с намален капацитет ще замърсява още повече околната среда на поне четири области – Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.

От сдружението припомниха, че около 20 хиляди души от няколко населени места в тези райони са се подписали против инвестицията на Румен – Вълка. Земеделски производител коментира, че според проучванията, 65% от ветровете, където евентуално ще бъде направено предприятието, духат от запад на изток и това създава допълни предпоставки за екологични проблеми. По думите на Николай Денев в момента цената на 1 дка земя в Павликенско е над 4 000 лв., която обаче драстично ще спадне, ако инвестицията стане факт.

„Хората иска чиста земя, а моята мечта е да предам природата на синовете си така, както аз съм я наследил от баща си“, заяви още Денев, който над 30 години се занимава със земеделие. По думите на Пенчо Пандъков пък от сдружение „Балканика“, който е и еколог“, друг много притеснителен момент е, че отпадъците от бъдещия завод ще се заустват в река Ломя.

На срещата стана ясно, че и тримата областни управители не споделят намерението на „Петрургия“ да изгради мастодонта си в областта. Губернаторът на Велико Търново инж. Георги Гугучков съобщи, че самият той е дал отрицателно становище, базирано на компетенциите на редица институции, но подчерта, че ще се съобрази със законодателството и с крайното решение на РИОСВ във Велико Търново.

Припомняме, че вторият насрочен по темата експертен съвет, който трябваше да се проведе през ноември миналата година, бе отменен от директора на екоинспекцията във Велико Търново с мотив инвеститорът да бъде запознат с всички до тук становища на заинтересованите страни. Междувременно от фирмата на Вълка заведоха дело в Административен съд – София, което ще се гледа на 30 януари. Претенцията на мастития бизнесмен е РИОСВ да си произнесе по оспорвания доклад за ОВОС от миналата година, в който положителните гласове надделяват. Впрочем, тогава „за“ гласува и представител на Община Павликени, нищо, че днес кметът коментира, че администраторите в общината всъщност са били подведени.

В края на срещата председателят на сдружението „Ти решаваш“ Димитър Палов раздаде декларация за сътрудничество на всички присъстващи. И ги помоли до няколко дни да решат дали да я подкрепят. В нея се казва, че страните по казуса декларират ангажимент да се противопоставят, в границите на своята компетентност, срещу намерението за изграждане на логистична складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата и ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ИЗГАРЯНЕ НА ОТПАДЪЦИ /RDF/ в находището на село Върбовка, община Павликени. Декларацията е отворена и към нея по всяко време могат за се присъединя и други граждански организации и институции, които чрез действията си да подкрепят усилията за осигуряване на чиста околна среда и здравословни и безопасни условия на живот на жителите на региона, се казва още в текста. А дали институциите ще я подпишат – предстои да видим. В съвсем близко бъдеще се очаква развръзката по горещия казус…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *