Великотърновско училище първо в страната въвежда специалност „Сътрудник социални дейности“

0

Великотърновското средно училище  „Владимир Комаров“ ще е първото в страната, в което се въвежда специалността „Сътрудник социални дейности – социална работа с деца и семейства в риск“ за учебната 2023/2024 година. 26 ученици ще са в новосформираната паралелка и те ще изучават освен задължителните предмети и нови – професионална етика, детска психология, семейна педагогика, социално законодателство и др. Уроците ще водят преподаватели от  Великотърновския университет. Новата специалност е получила подкрепа от Общината във Велико Търново и Стопанския факултет на Великотърновския университет, одобрена е и от  Регионалното управление на образованието.

Това съобщиха днес директорът на учебното заведение Янаки Лазаров и Росица Димитрова – директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново.

Това е много важна стъпка, защото социалните сътрудници са все по-търсени, посочи Димитрова. Завършилите успешно образованието си младежи ще могат да работят освен в социални  институции, също и в общински структури, в сферата на икономиката и предприемачеството, в неправителствени организации  и др. допълни тя.

Димитрова каза  още, че във Великотърновска област в съответствие с Наредбата за качество на социалните услуги няма социална услуга, в която да не са застъпени длъжностите „Сътрудник социални дейности“, „Социален асистент“ или „Медиатор“. Голяма част от работещите там към момента обаче са в несъответствие със законовата и подзаконовата нормативна уредба поради липса на професионално обучени кадри.

Според  директора на „Комаров” освен недостиг на кадри, в съвременното ни общество има и все по-осезаем дефицит на морални ценности като милосърдие, човещина и любов към децата, а именно те ще бъдат застъпени в предстоящото обучение в училището.

За кандидатстващите ученици балообразуващи при приема ще бъдат оценките от националното външно оценяване  в VII клас,  по информационни технологии и предприемачество.

Освен сигурна реализация на трудовия пазар след завършването, се работи в посока и на това младежите да имат предимство при кандидатстване във висши учебни заведения в областта на социалните науки.

Сътрудниците социални дейности ще започват работа със стартова заплата над 1000 лева, в зависимост от спецификата на задълженията си.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *