Деца от Обединено училище „П. Р. Славейков“ в село Джулюница сурвакаха областния управител инж. Георги Гугучков за Василица

0

 

 

Сурвакарска група от десет ученици в Обединеното училище „П. Р. Славейков“ в село Джулюница гостуваха на Областна администрация във Велико Търново по повод празника Василица или Ромската Нова година. Децата, които учат в трети, четвърти и пети клас, изнесоха артистична програма, като пресъздадоха фолклорната традиция за празника, известен още и като Банко Васил. Те наричаха за здраве и берекет и сурвакаха областния управител инж. Георги Гугучков и екипа му.

„Приемете този дар, събрал в себе си красотата и изобилието на нашия плодороден край, изпълнен със силата на родолюбивия джулюнски дух. Орисваме ви тази благодат да полети волно, като песента на чучулигата, възпята от нашия съгражданин Цони Калчев и да ви обвие като коприненото маваши на Котоошу, понесло славата на родната Джулюница и на България отвъд океана“, поръчаха на екипа на администрацията сурвакарчетата.

Те поднесоха пълна кошница с продукти и разказаха за символиката на всеки един от тях: подковата нови късмет, ореха е символ на гнездото и семейството, хлябът на ситата и пълна трапеца, царевицата – на богатата индустрия, празът – на дълголетието, ябълката – на добрите стопани, билките – на здравата и силна природа, чесънът – на осъществените проекти, а тиквата – на мира и любовта за всички.

Децата бяха приготвили и пита с късметчета за целия екип на областна администрация, който от своя страна ги почерпи с най-различни лакомства.  На инж. Георги Гугучков се падна работата, а на заместник областния управител Петя Райкова – късмета.

Да  са много здрави, ученолюбиви и все така да пазят красивите традиции им пожела областния управител.

Посещението на сурвакарчетата от Обединеното училище в село Джулюница бе организирано от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Организацията подготвя такива чествания в цялата страна ежегодно в около 300 училища, читалища, младежки клубове, центрове за развитие на общността и т.н.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *