Театърът във Велико Търново получи национална награда

0

 

Великотърновският театър получи националната награда „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура. Отличието е присъдено от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт. Директорът на Музикално-драматичният театър «Константин Кисимов» Васил Вълчев получи приза в категорията „Държавен културен институт“ за активна дейност с младежки и общински структури и училищата в града.

В селекцията за престижната награда през 2022 г., обявена за Европейска година на младежта, участваха рекорден брой институции – 42 от 20 населени места в страната. Това съобщи  Диана Христозова, която е програмен директор на Граждански институт и координатор на Национална кампания  „Достъп на младите хора до култура“. Тя допълни, че екипът на великотърновския театър е впечатлил членовете на комитета по номинациите с поредицата от вдъхновяващи срещи на младите артисти с ученици от училищата във Велико Търново. След това изрази благодарност за проявения интерес, ентусиазъм и съпричастност към развитието на достъпа на младите хора до култура.

През миналата година артистите от МДТ Никол Бойчева, Кирил Милушев, Боян Фърцов, Яница Първанова, Цветелин Илчев, Стефка Златкова, Миряна Калушкова проведоха поредица от срещи с деца и младежи. Те гостуваха на ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, ОУ „Бачо Киро“, ОУ Димитър Благоев“, Американски колеж „Аркус“, СУ „Емилиян Станев“ и ПМГ „Васил Друмев“. Основна цел на инициативата бе учениците да се запознаят с млади вдъхновяващи личности, които да ги мотивират да следват мечтите си.

През октомври м.г. директорът на театъра Васил Вълчев и началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов подписаха договор за сътрудничество.  Курсанти, сержанти, кадети, войници, офицери и цивилни от НВУ аплодираха два от спектаклите в афиша на театъра – „Не сме от тях“ по разказите на Чудомир и мюзикъла „Службогонци“ на Парашкев Хаджиев.

През м.г. великотърновският театър проведе и конкурс за плакат сред студентите по графичен дизайн при Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Призьорите в творческото състезание бяха ангажирани с изработването месечния афиш и другите рекламни материали на театъра до края на сезон. Конкурсът бе съвместна инициатива на МДТ и катедра „Графичен дизайн и визуална комуникация“ при ВТУ с ръководител доц. д-р Красимира Друмева. Целта е да се създаде поле за изява на младите художници, както и да бъдат приобщени към развитието на културния живот във Велико Търново.

Пример за съпричастността на ръководството на МДТ към развитието на младите хора е и документалният филм „Частица театър“. Той бе създаден като курсова задача от Цветелина Марева, която е четвъртокурсничка в  специалност „Кино и телевизия“ в Нов български университет. Главни герои в 40-минутната лента са великотърновските артисти и техните житейски истории.

Нашите инициативи, насочени към привличане на детската и младежка публика, ще продължат, сподели директорът на МДТ Васил Вълчев. Вече подписахме договор за сътрудничество с Професионалната гимназия по моден дизайн. Съвсем скоро ще дадем старт на проекта „Театрален звънец“, ориентиран към училищата във Велико Търново, допълни той.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *