февруари 23, 2024

Доц. Петър Николов представи във Велико Търново монографията си „Домът на Шишман и неговите реални или мними потомци през XV-XX в.“

0

По инициатива на народният представител от Великотърновска област Димитър Николов, колегата му доц. Петър Николов – Зиков гостува на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, където представи монографията си „Домът на Шишман и неговите реални или мними потомци през XV-XX в.“ Редактор на книгата е проф. Пламен Павлов, който каза, че авторът има много интересен поглед, широки хоризонти и писателски стил.

Творбата изследва родословието на Шишмановци и запълва празнота от 4 века.

„Опитах се да събера зрънце по зрънце тази празнота. Родословието на повечето хора, които познаваме, стига до началото на 19 век. Преди това зее една бездна от поне 4 века, а моята амбиция беше да я запълня. Да видим имаме ли елит, има ли фамилии, структури и общности, които са държали паметта за средновековното ни минало и са се опитвали да го поддържат . Шишмановци са една от тези структури. Имаме нужда нашата история да не бие на кухо, което не става като издигаме дистанцирани паметници на древните си царе,  а като можем да ги докоснем по някакъв начин“, каза пред аудиторията доц. Петър Николов.

Книгата му, която обхваща над 200 личности, предлага различни гледни точки. По думите на народния представител Димитър Николов всяка библиотека трябва да притежава.

На представянето дойдоха много гости – историци, общественици и приятели на автора. Тя е издадена от „Българска история“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *