Кметове от ГЕРБ: Повече от две години общините се опитват да оцеляват, въпреки липсата на правила и счупената до анархия държава

Две години местната власт се лута, много важни проекти в страната бяха спрени. Общините се справят както могат със собствени сили въпреки хаоса в държавата, но това няма как да продължи, заяви днес на пресконференция кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, който е и председател на  Националното сдружение на общините в България. Актуални теми в страната, сред които политическата нестабилност и липсата на единство за съставяне на редовен парламент, коментираха още народните представители от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов, както и  кметовете на Горна Оряховица, Лясковец, Свищов и Елена инж. Добромир Добрев, Ивелина Гецова, Генчо Генчев и Дилян Млъзев.

Над 160 млн. лева са инвестирани в област Велико Търново в периода 2017-2021 г. по време на правителството на Бойко Борисов по линия на различни национални проекти и програми, като в това не влизат европейските проекти, по които работят общините. 28,2 млн. са вложените средства само в община Велико Търново. Спрените големи проекти като автомагистрала „Хемус”, пътя Русе – Велико Търново, Северният пътен възел, Присовските завои и др. създават основните проблеми в региона и всичко това се дължи на управлението на Кирил Петков, което нямаше никаква комуникация с местната власт, посочи Панов.

Сред изпълнените проекти и тези, които са почти приключени, са реконструкцията на свлачището под Царевец, основният ремонт на ул. „Свети Климент Охридски” , изграждането на нови улици в кварталите „Бузлуджа”, „Картала” и „Зона Б”,  ремонт на три моста в Дебелец и Килифарево, изграждане на изцяло нов мост за Шемшево, осветление на стадион „Ивайло”, нова детска градина в Зоната, основен ремонт на Епархийската библиотека, ремонт на общинска пътна мрежа, засегната от поройните дъждове, основен ремонт на водопровода на бул. „България”, където в началото на пролетта ще се извърши цялостно асфалтиране и подмяна на осветлението, изграждане на светски колеж в старата митрополия, обществена процедура за изграждане на нова детска градина на „Картала” за 150 деца и  т.н.

В областта над 112 млн. лв. бяха вложени в пътна инфраструктура в ремонт на третокласна пътна мрежа. След юни 2021 година обаче не беше положен нито метър асфалт по републиканската пътна мрежа, подчерта Панов.

Повече от пет големи инвеститори от сферата на автомобилната индустрия  са идвали в региона, за да оглеждат места – стари фабрики и свободни имоти, но  ги е спирала липсващата магистрала. Другият въпрос, който ги интересува е осигуряването на кадри за всички нива. С анализа, който е правен за трудовия пазар в региона, това няма да е проблем, още повече, че В. Търново е на около 100 км от още седем области и е възможно пътуването да бъде организирано, каза още Даниел Панов.

По време на управлението на ГЕРБ  общините получиха средства, които промениха населените места. От две години никой не може да си обясни защо правителството на „Продължаваме промяната”, което нямаше нито управленски опит, нито експерти, спря диалога с местната власт. През последните няколко месеца със служебния кабинет успяхме да постигнем някои неща, които бяха затлачени и кабинетът наистина започна да се вслушва в проблемите на българските общини, но това е временно, каза още председателят на НСОРБ.

Инж. Добромир Добрев, кмет на община Горна Оряховица:

През последните две години никоя от общините не знае какво се случва с републиканския бюджет, а това е знаков акт за всяка община, за да планира развитието на региона във всички аспекти.

При управлението на ГЕРБ имаше строги и ясни правила по отношение на проектите, критерии за кандидатстване. По Плана за възстановяване и устойчивост през последните години правилата се сменят хаотично. Така е например при програмата за саниране. НСОРБ може да бъде в полза на всяко управление, но това не се използва от министерствата и  води до неясноти по различните програми.

Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец:

Политическите процеси в държавата се отразяват пряко върху възможността на кметовете да планират. Всичко, което успяхме да реализираме в община Лясковец, беше със средства, осигурени от правителството на ГЕРБ. През последните две години ние сме в условия на оцеляване. Като лекар давам пример, че държавата и общините са като един организъм и ако той е болен, трябва да се лекува. За съжаление, през последните две години те не попаднаха в ръцете на лекари специалисти, а в ръцете на едни знахари. И в момента общините вегетираме.

През 2021 година със Закона за държавния бюджет на фона на непрекъснато скачащата инфлация, когато цените на енергоносителите скочиха три до четири пъти, община Лясковец получи изравнение на изравнителната субсидия като помощ в рамките на 4000 лева. И колегите от останалите общини бяха поставени при такива условия. От две години общините влагаме собствени средства, за да сме подготвени с проекти по Плана за възстановяване  и устойчивост, за да сме готови и адаптивни, а те стоят със затворени финансови ресурси и с липса на ясна визия дали ще се случат нещата, защото проектните изисквания непрекъснато се променят.

Генчо Генчев, кмет на община Свищов:

Загуби се пряката връзка и чуваемост между местната и националната власт. По време на управлението на ГЕРБ знаехме при кого да отидем и на кого да поставим въпросите, да си поставим срокове и да ги изпълним. Сега се задават въпроси, но няма кой да ги чуе. Две години само анализираме, намразих тази дума. Ако не бяха българските общини на местата си с опита си, хаосът щеше да е пълен. Ние бяхме най-близко до хората и в ковида и в кризата с украинските бежанци. Цялата тежест падна върху общините, защото нямаше органи в държавата, които да контролират процесите.

Да се върне чуваемостта между държавата и местната власт е моят апел. Така като служебното правителство се вслушва в НСОРБ.

Такива лъжи като правителството на Кирил Петков, никой не беше сътворявал. Обявиха, че ще строят пет моста над Дунав и четири тунела под Шипка…

Дилян Млъзев, кмет на община Елена:

Крайно време е да спрат експериментните и залитанията в политиката и управлението.

Със средства, осигурени от правителството на Бойко Борисов, в Елена успяхме да направим ремонт на централния площад и на стълбите към парк „Калето”, осигурени бяха близо 800 000 лева за разширение на училището в село Майско, където децата ще могат да завършват средно образование на първа степен до 10 клас, извършена беше рекултивация на сметището. Бяха ремонтирани над 30 км. от Лясковец почти до разклона за Златарица. Така и обаче не успя да се стигне до ремонт на десетина километра преди града. Има разрешениеза строеж, има и изпълнител, но  той не може да бъде накаран да работи, защото се повишиха драстично цените на труда и материалите. А и заради политиката на отричане на всичко свършено досега.

По същия начин пропада и инвестиционната инициатива за жп гарата в Елена, която тъне в разруха. По времето на последния кабинет на ГЕРБ почти бяхме финализирали процедурата на придобиването  на гарата от Общината, заедон с прилежащия терен.  Идеята беше да изградим там експозиционен център, дегустационни, буферен паркинг,  който да реши проблема с паркирането в центара Но един случайно попаднал в управлението зам.-министър, с мегаломанския си проект за възстановяване на жп линията Горна Оряховица  – Елена  с атракции, спря процедурата за придобиване на.

От месеци не е ясно какво се случва във ВиК сектора, там е хаос, а имаме проекти, които са жизнено необходими.

Необходим ни е разум, предвидимост, силна централна власт –  стабилно правителство и Парламент, които да работят в единство с местната власт, а да не се търси реваншизъм.

Очертава се и голям проблем в задоволяването на населението с дърва за огрев, заради действия от страна на Регионалната дирекция по горите, които спират всички опити да извършим сеч в общински горски територии за дърводобив. Заради измислени нарушения, сме в непрекъснати съдебни процедури. Ако не успеем да се справим с този конфликт, това ще е бомба точно на прага на местните избори.

Димитър Николов, народен представител:

Професията „Журналист“ е под сериозна заплаха. Появиха се политически пирамиди. фабриките за фалшиви новини вече произвеждат фалшиви политически проекти. България се превърна в потребител на бързи кредити.

Страната ни не само се движи на две скорости, но през последните две години Северът е в пълен застой, след като управлението на криптофараоните замрази ключови инфраструктурни проекти, които трябваше да дадат тласък и подем на региона. Последният редовен кабинет, издържан в управленски комплекси, прояви реваншизъм към местната власт, която формира гръбнака на държавата. Единственият компромис, който не можем да си позволим в полза на Държавата, е компромис с ценностите на нашите съмишленици и избиратели!

Проф. Костадин Ангелов, народен предстамвител:

ГЕРБ-СДС беше единствената политическа сила в 48-о Народно събрание, която не искаше поредните избори.

Още преди връчването на първия мандат нашият председател Бойко Борисов говореше за лидерска среща за посоките пред България и ценностите. Но компромисите трябваше да бъдат правени и от останалите партии и коалиции, а голяма част от тях не са достигнали до това ниво. Насреща си видяхме ясен сценарий, в основата на който е „Продължаваме промяната“ – страната да бъде заведена на избори. „Коалицията на омразата“ е причината, ако отидем на нови избори и затова възможността за реализация на третия мандат е минимална.

Трябва да стане ясно дали БСП изобщо ще ни оправят покана за разговори. Нека чуем какво ще предложат – може да е нещо, неочаквано дори за тях. Все пак политиката е изкуство на възможностите и на невъзможностите.

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *