Дават на съд тираджията, причинил тежка катастрофа в Хаинбоаз с един загинал и трима пострадали

0

За два месеца Окръжна прокуратура – Велико Търново приключи разследването по досъдебното производство и внесе в съда обвинителен акт срещу шофьора на ТИР, нарушил правилата за движение по пътищата и допуснал тежко пътнотранспортно произшествие, при което по непредпазливост причинил смърт на един човек и телесни повреди на трима пътници.

Обвинението срещу турския гражданин Ш. К. е за това, че на 13.11.2022 г., на път  Гурково – В. Търново, при км. 32+200, при управление на товарен автомобил „Рено” с прикачено полуремарке, нарушил правилото за безопасно движение по пътищата – при избиране на скоростта на движението си от 82 км/ч. превишил максимално допустимата за съответния пътен участък разрешена за движение скорост от 50 км./ч. В резултат на  това, при излизане от завой с висока скорост полуремаркето на управлявания от обвиняемия товарен автомобил се занесло на мократа пътна настилка и навлязло в насрещната лента за движение, препречвайки пътя на насрещно движещия се лек автомобил  „Ситроен Джъмпер”.

От настъпилия удар автомобилът бил смачкан в предната лява част, при което шофьорът и част от пътниците били затиснати от купето. При настъпилото пътнотранспортно произшествие, обвиняемият по непредпазливост причинил смъртта на Д. Т.– водач на лек автомобил “Ситроен Джъмпер”, който починал на 21.11.2022 г в болница и средни телесни повреди на трима човека, пътували в същия автомобил – престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. „Б“,  вр. ал. 1, б. „Б“ и б „В“, вр. чл. 342, ал. 1, от НК.

По искане на прокуратурата, уважено от съда, обвиняемият е с взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК, обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *