В Долна Оряховица търсят най-добрите майстори на домашно вино и ракия

0

Конкурс за домашно вино и ракия организира Етнографския музей в Долна Оряховица. Целта на конкурса е да се стимулират производителите, отглеждащи лозови насаждения, и да се съхранят вековните традиции в производството на домашни питиета и качествени вина, с които регионът се слави от древността. В прегледа могат да се включат както гражданите на Долна Оряховица, така и жители от останалите населени места на община Горна Оряховица.
До 10 февруари (петък) в Етнографския музей (Долна Оряховица, ул. „Христо Козлев“ №21) ще се приемат проби в стъклена бутилка от 0,7 до 1 литър от всеки желаещ да се включи в конкурса. Предвидени са награди в три категории – най-добро бяло вино, най-добро червено вино и най-добра ракия. Питиетата ще бъдат оценявани от компетентно жури със специалист в отглеждането на грозде и производството на вино. Всеки участник ще получи музейна книга и грамота, а най-добрите производители специални награди.
Обявяването на резултатите и връчването на наградите ще се проведе на 14 февруари в Етнографски музей Долна Оряховица от 10:30 часа. За празничния ден музеят е организирал програма с пресъздаване на обичая по зарязване с участието на самодейци от клуб на пенсионера „Надежда“ и читалище „Христо Козлев-1883“, както и презентация с дегустация на нова марка вино на горнооряховска винарска изба.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *