Ето как Община Велико Търново пази част от културното си наследство

default

 

641 са всичките обекти недвижими културни ценности на територията на Стария град във Велико Търново, стана ясно по време на сесия на местния парламент . От тях жилищните и жилищно – търговските сгради т.е. къщите културни ценности са 562, а останалите 79 броя са обекти или къщи с обществена функция. Това констатира кметът на Велико Търново в отговор на общинския съветник Михаил Михалев. В огромната си част – близо 550 от къщите с културна ценност са частна собственост – на физически или юридически лица, а собственост на общината са едва 3 имота, като държавата няма такива.

За предходната 2022 година се е самосрутила една сграда – на ул. „Поборническа“ №67, но за последните десет години са констатирани общо 15 броя аварии по казуса.

По думите на кмета 180 собственици на сгради с културно значение трябва да започнат различни по характер възстановителни дейности на подобни обекти, като за целта са им издадени разписания. Освен това община Велико Търново извършва дейности по обезопасяване след получени сигнали, но пред вид действащото законодателство не могат да се извършат принудителни намеси по сградите.

А иначе старинната територия на Велико Търново близо 70 години е под закрилата на законодателните актове за опазване на културното наследство в България. Старият град е утвърден за „Историческо селище Велико Търново –групов паметник на културата през 1999 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата при ресорното министерство.

Въпреки всички нормативни актове, културното ни наследство всъщност се руши – дали заради безхаберие от собствениците, дали заради тромави и неработещи административни процедури, дали заради безсилието на институциите, а най-вероятно – заради всичко това…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *