Служители на ГДБОП и полицаи иззеха над 2000 стоки – ментета на скъпи марки, от магазини в самия център на Велико Търново

Акцията се проведе  е проведена под ръководството на Районната прокуратура във Велико Търново

Спецоперация по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост, свързани с незаконно разпространение на стоки, носещи защитени търговски марки, е реализирана през днешния ден на територията на Велико Търново. Действията са осъществени от служители на отдел „Киберпрестъпност“ –ГДБОП и ОДМВР – Велико Търново, под ръководството на Районната прокуратура във Велико Търново.

Репортер на „Болярски новини“ стана свидетел, че претърсванията бяха направени в търговски обекти в самия център на града, единият  от които срещу пощата, и продължиха прец целия ден.

В хода на операцията са проверени два търговски обекта и складове към тях, където са установени над 2000 артикула – дамски и мъжки дрехи, чанти и други аксесоари – всичките носещи запазени търговски марки. Иззети са и технически средства с които се е извършвало администрирането на интернет страници и такива в социалните мрежи, чрез които се е осъществявала търговската дейност.

В хода на разследването е установено, че продажбата на стоките, носещи запазени търговски марки, се е извършвала без необходимото по закон съгласие на носителите на правата върху съответните марки – дейност, квалифицирана от българското законодателство като престъпление, съгласно чл.172 б от НК. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност продължава.

Поредната операция на МВР в защита правата върху интелектуалната собственост е част от предприетите активни мероприятия по плана за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT), по която ГДБОП е ръководител на европейската група, която работи по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *