Старата столица тегли рекорден заем от 6,3 млн. лв. за два моста. Ще го изплащаме 15 години

default

 

След бурни двучасови дебати мнозинството в Общинския съвет прие община Велико Търново да тегли рекорден кредит от 6,3 млн. лв. за срок от 15 години. Решението бе одобрено с 22 гласа „за“, 10 „против“ и един въздържал се. Парите, както вече съобщихме, са непризнати разходи по трансграничен проект и са за строежа на два моста на р. Янтра, чието предназначение е да се разтовари трафика в града.

В началото на сесията Пламен Петров предложи отлагане на точката и поиска съвместно заседание на няколко комисии, а после и извънредна сесия, за да се изчистят всички въпроси около рекордния кредит. След като това не стана заваляха изказванията и коментарите. Против кредита говори почти цялата група на БСП, самият Пламен Петров, съветниците от ДБ Елена Чамуркова и Якоб Бейлен. Мотивите на всички тях бяха, че липсва анализ за полезността на кредита, високата лихва, целесъобразността на проекта. В защита на кредита говориха съветниците от ГЕРБ д-р Даниела Андреева, Мариян Арабаджиев, Росен Иванов и Мирослав Трифонов.

На част от въпросите отговори и кметът на общината инж. Даниел Панов. Той припомни хронологията на целия проект и заяви, че ще вложи цялото си усърдие, за да може сроковете за строеж на мостовете – до края на тази година, да бъдат спазени. По думите му общината се е справила и с предишни високи кредити, без да се вдигат данъци и без общината да е фалирала. Според инж. Панов ежемесечно по кредита ще се плащат малко под 60 000 лв. при гратисен период от три години. Той бе категоричен, че мостовете са необходими, тъй като ще има свързаност между тях и т. нар. Северен пътен възел.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *