Започна изграждането на допълнителното водоснабдяване на с. Върбовка

0

 

 

 

Официална церемония „първа копка” на допълнителното водоснабдяване беше направена в село Върбовка. Начало на строителните дейности символично поставиха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, заместник-областният управител Петя Райкова, кметът на с. Върбовка Ивелин Розинов и управителят на фирмата-изпълнител на строителството Кристян Дешков.

Церемонията се проведе в центъра на селото, пред сградата на НЧ „Христо Ботев-1888“, а първата копка беше направена в началото на пътя за м. „Косматица“.

Върбовка е селото с най-голям брой жители в община Павликени. От 2020 г. в селото е въведен воден режим поради намаляване дебита на водоизточниците. Липсата на вода поражда редица затруднения на живеещите. Затруднено е осигуряването на нормални хигиенни условия и на децата и учениците, посещаващи детската градина и училището. През летните месеци положението с подаване на питейна вода се задълбочава поради продължителното засушаване.

Многогодишният проблем с осигуряването на питейна вода в селото ще бъде решен с изпълнението на инвестиционния проект за допълнително водоснабдяване на село Върбовка.

Изпълнението на проекта стартира през далечната 1994 г. Поради липса на достатъчно финансови средства, обектът се изпълнява на етапи. За периода от 1996 до 2008 г. технически ръководител на обекта е настоящият кмет на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Последните строителни дейности по обекта са извършвани през 2008 г. Оттогава до 2022 г. Община Павликени търси възможности за финансиране на строителните дейности.

Миналата година с решение на Министерски съвет за одобряване на Списък на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха отпуснати 902 929 лева без ДДС. Това са 50% от необходимите средства за изпълнение на обекта.

„Най-голямото село в нашата община заслужава да получи тази инвестиция, чрез която веднъж завинаги ще се изпълни допълнителното водоснабдяване и ще се подобри услугата по водоподаване към селото“, каза в словото си инж. Емануил Манолов. Той подчерта ангажимента на общинската администрация да работи за разрешаване на проблема с достъпа до вода и във всички останали населени места от общината.

Заместник-областният управител Петя Райкова благодари за упоритостта този проект да бъде доведен до край и посочи голямото му значение за региона.

Кметът на с. Върбовка подчерта, че на хората в селото трябва да се осигури жизненоважната вода. Той посочи, че в селото функционират училище със 130 ученици и детска градина с около 50 деца, за които е особено важно да поддържат високи хигиенни условия.

Строително-монтажните дейности ще се извършват в полски имоти и в част от улица „Първа“ и улица „Втора“. Срокът за изпълнение на строителството е 280 календарни дни.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрано ДЗЗД „Елстрой-инфраструктура“ – Велико Търново с управител Кристиян Дешков. Строителен и инвеститорски надзор на обекта ще осъществява фирма „Ведипема” ЕООД – София с управител инж. Мая Алексиева. Фирма „Виа Про Инженериринг” ЕООД – София с управител Иван Марков ще осъществява авторския надзор по изпълнението на проекта.

Протойерей Димитър отслужи водосвет за успешна работа на обекта.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *