Паметник на помирението предлагат да бъде изграден във Велико Търново

0

 

 

Паметник на помирението да бъде изграден във Велико Търново. Предложението е на общинския партиен съвет на БСП в старата столица и е входирано към кмета Даниел Панов. Желанието на социалистите е във връзка с намеренията на комитета „Сава Муткуров“, който обяви, че желае да бъде издигнат монумент на жертвите на комунизма.

От БСП в старата столица определят този акт като пореден повод за разделение на обществото и се обявяват твърдо против. Според тях това ще доведе до счупване на мостовете между поколение и огорчение сред хиляди великотърновци, работили за развитието на старата българска столица.

Ето и целият текст на позицията:

„Общински съвет на БСП- Велико Търново изразява сериозните си притеснения от намерението на комитет „Сава Муткуров“ за изграждане на паметник на жертвите на комунизма във Велико Търново и се обявява категорично против подобни действия!

Изграждането на такъв монумент би бил поредна крачка към разделението на обществото и счупване на мостовете между поколенията. Създавайки такъв паметник за пореден път ще бъдат огорчени поколения великотърновци, работили за развитието на старата българска столица десетилетия наред. Подобен монумент на практика ще отрече всичко постигнато в нашия град от 9-ти септември 1944г. до 10-ти ноември 1989г. Препратките и внушенията му с лека ръка ще хвърлят незаслужена сянка върху хиляди личности, градили Велико Търново през годините.

Желанието на комитет „Сава Муткуров“ ще заклейми и историята на Духовната столица на България, която постига внушителен възход именно в десетилетията на социализма. В същия период е възстановена крепостта Царевец, издигната е Патриаршията, създаден е спектакълът „Звук и светлина“. Построени са Изложбените зали „Рафаел Михайлов“, Художествената галерия „Борис Денев“, Дворецът на културата и спорта „Васил Левски“, ВТУ „Св. св, Кирил и Методий“, съвременната база на Националния военен университет, изградена е Самоводската чаршия в съвременния й вид, десетки училища, детски градини, здравни заведения, пътища, улици, площади и паркове.

Освен това в София има печален пример с подобен паметник. Не е тайна, че там са попаднали имена на доказано противоречиви личности. Такива са примерите с генерал Иван Вълков, считан за извършител на кланета и отговорен за десетки безследно изчезналите българи,  поручик Йорданов, известен като касапина от Ястребино, виновен за смъртта на невръстни деца, там са имената и на виновниците за присъединяване на България към оста Рим- Берлин Токио, включително името на Богдан Филов.

Има ли нужда обществото отново да бъде разделяно? Кой ще спечели от поставянето на подобен монумент? Ако бъде изграден такъв паметник, няма ли да е редно до него да бъде направен и паметник на жертвите на фашисткия режим в България?

С изразяването на нашата позиция се надяваме местната власт да спре в зародиш подобни желания. В противен случай отново ще станем свидетели на изкуствено насаждана омраза между великотърновци, на сблъсък между поколенията.

Категорично заявяваме, че годините на разделението са отминали и едва ли комитет „Сава Муткуров“ иска да идентифицира себе си като носител на напрежение.

Ето защо от БСП предлагаме, вместо паметници, които ни разделят, да бъде направен Паметник на помирението във Велико Търново!

 

Общински съвет на БСП

Велико Търново

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *