С три изложби, обединени в единствен в света проект, Велико Търново ще почете своя голям художник Борис Денев

С три експозиции – постоянна, временна и виртуална, посветени на  бележития великотърновски художник Борис Денев, Художествената галерия във Велико Търново ще отбележи 140 години от рождението на своя патрон. Официалното откриване на изложбата е на 7 февруари 2023 година от 17,30 часа, съобщиха заместник-кметът на В. Търново Нейко Генчев,  директорът на ХГ „Борис Денев” Мартин Митев и фотографът Генчо Петков, който е автор на виртуалния тур  на културното пространство и на виртуалната изложба  на картини на твореца.

Общо 250 творби на Борис  Денев, които са част от фонда на галерията, ще бъдат показани в трите експозиции, посочи Мартин Митев. Временната включва 98 произведения –  52 живописни платна и 46 графики, постоянната е с близо 50 творби, а 109 картини могат да бъдат видени във виртуалната сбирка.  Подобна мащабна симбиоза между виртуално  и реално представяне на художествени творби не е правена досега в света и дава възможност за постигане на голям ефект върху публиката.

През 2023 г. се навършват и 20 години от решението на Общинския съвет във Велико Търново, с което галерията е именувана на видния художник. Това ще е повод за откриване на нова зала в културната институция през март т. г., в която ще бъде представена както допълнителна постоянна експозиция, така и камерни формати. По повод годишнината от рождението на Борис Денев  през месец юли ХГ и Съюзът на българските художници ще представят представителна изложба на двете институции в галерията на „Шипка” 6 в София.

Дигитализирането на картините на видния търновски творец е възможно, благодарение на пореден проект, спечелен от галерията пред Министерството на културата. Той е на стойност над 6000 лева и по думите на Генчо Петков няма аналог в света. Докато подобни виртуални турове наблягат на пространството, в случая акцент са творбите. Дигиталните възможности позволяват зрителят да открие миниатюрни детайли в картините, малки фигури или части от пейзажа, които „оживяват”, благодарение на дигиталната техника. Достъпът до творбите ще е възможен един път чрез виртуалния тур в залите на галерията, с маркиране на определи точки в сградата, така и с QR кодове за влизане в постоянната и временната изложба. Друг начин да бъдат разгледани картините, е отново с QR кодове, които ще има под всяка творба в луксозния каталог  на Борис Денев, издаден  от галерията  отново след спечелен проект. Това е нашият начин за покажем творчеството му пред света, защото последният каталог с негови творби е от далечната 1984 година и не е притежание на галерията, посочи Мартин Митев.

Художествените галерии имат основна роля и придобиват все по-голямо значение в живота на общността. Специфичното развитие, което те предлагат, водят до иновации, културно разнообразие и все по-голямо гражданско участие в живота на обществото. Те са място, където хората се зареждат с емоции, но и получават теми за размисъл, посочи заместник-кметът Нейко Генчев.  Той цитира сериозни международните изследвания, които доказват, че  има ясно разграничима разлика между градовете, в които има художествени галерии от висок клас, и останалите. От тяхното развитие печелят всички – общностите,  местната икономика, туризма  и т.н. Галериите променят неусетно хората,  пред посетителя се откриват безкрайни светове и възможности, общуването с високо професионалното изкуство залага други критерии . Хората започват да искат за живеят по друг начин, каза още Нейко Генчев и подчерта, че  ХГ „Борис Денев” във Велико Търново се утвърждава като културно средище с влияние върху целия обществен живот на града.  Това стана възможно след мащабния ремонт, който превърна сградата от едно непривлекателно място, в пространство за изкуство от европейска величина.

Ненадминат пейзажист, Борис Денев позволява на поколения да видят Велико Търново, какъвто не са го виждали и няма как да видят. Колорит, светлина и ненатрапчива емоция, която обаче завладява със своята простота и липса на показност, са само част от характеристиките на творчеството на художника, чиято интересна житейска и творческа съдба е достойна за роман.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *