Областният управител свиква консултации за състава на РИК за IV многомандатен избирателен район на 5 февруари от 10.00 ч.

0

 

Във Велико Търново консултациите за състава на Районната избирателна комисия (РИК) за провеждане на избори за народни представители на 2 април 2023 г. за Четвърти многомандатен избирателен район ще се проведат в неделя 5 февруари от 10:00 ч. в Гербовата зала на Областната администрация.

Съгласно чл. 61, ал.4, т.1 от Изборния кодекс общият брой на членовете на РИК-Велико Търново е 13 души, в това число председател, двама заместник председатели и секретар. При назначаването им се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 48-то Народно събрание съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група, както следва: за коалиция “ГЕРБ-СДС” – 4 членове; за коалиция “Продължаваме промяната” – 3 членове; за партия “ДПС” – 2 членове; за партия “Възраждане” – 1 член; за коалиция “БСП за България” – 1 член; за коалиция “Демократична България – обединение” 1 член; за коалиция “Български възход” – 1 член.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са парламентарно представени. Ако партиите не се споразумеят, съставът на РИК ще бъде определен от Централната избирателна комисия.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *