Служители от спасителния отряд в Горна Оряховица помагат на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция

 

 

 

Седем служители на спасителния отряд, базиран в Горна Оряховица, са сред заминалите българи в помощ на пострадалите от опустошителното земетресението в Турция.

Часове след разрушителния трус България изпрати два военни самолета с екипи, които да помагат в спасителните действия сред разрушенията. В първата група са близо 60 човека – военни медици, спасителни, екипи за действия при бедствия и катастрофи.

От отряда на СОД към Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението – Велико Търново са заминали седем спасители, оборудвани със специализирана техника – термокамери, въздушни възглавници и др. за откриване на оцелели под развалините.

В 4:17 часа на 06.02. 2023 г. трус от 7,7 по Рихтер доведе до огромни разрушения и много жертви в източните провинции на Турция и в Сирия. В 13:23 ч. на вчерашния ден втори силен трус с магнитуд 7,5 направи трагедията на хората още по-голяма. Жертвите са стотици и тепърва ще се увеличават.

 

Междувременно Българският Червен кръст стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите. Открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

 

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *