250 творби, шедьоври на енциклопедичния творец  Борис Денев, могат да бъдат видени в Художествената галерия, носеща неговото име

0

Приказни пейзажи от Велико Търново, рисувани от различни гледни точки, завладяващи портрети, изящни графики от фронтовата линия, вълнуващи картини от български и европейски градове. Всички тези творби, излезли изпод ръката на талантливия художник Борис Денев, могат да бъдат видени в Художествената галерия във Велико Търново, носеща неговото име. Снощи при голям интерес  там беше открита  изложба, посветена на 140-годишнината от рождението  на твореца – енциклопедична личност , съчетаваща много таланти.

За пръв път в една обща изложба се показват три експозиции – временна, постоянна и виртуална, които обхващат 250 творби на автора, собственост на Художествената  галерия. Събитието откриха заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, директорът на галерията Мартин Митев, Антон Стайков, заместник-председател на Съюза на българските художници и фотографът Генчо Петков, който е автор на виртуалния тур с картини на твореца.

„Борис Денев е христоматиен пример как невероятната и неповторима атмосфера на Велико Търново може да формира един човек. Както знаете,  той е бил почти готов музикант, но под влиянието на тази атмосфера се превръща в неповторим художник“, каза зам.-кметът Нейко Генчев. Той припомни, че великотърновецът има значителен  принос и в дипломатическите отношения между България и Гърция, Италия и други балкански страни.

Антон Стайков подчерта, че освен гръцки, югославки и хърватски период, Борис Денев е показвал свои изложба и в Париж,  и в Ню Йорк, за които получава награди и е включен в сборника „Кой кой е в световното изкуство”. Той е и публицист с неподражаем стил.

Освен военен  художник, пейзажист и музикант, Борис Денев е и виден изобретател. Воден от страстта си да полети, през 1923 година подобно на Леонардо изработва свои криле и литва с тях на летището в Божурище, макар и на няколко метра. По време на обучението си по изобразително изкуство в Мюнхен, Германия, той предоставя на зараждащата се авиопромишленост  там свои проекти за самолет. Те са приети, като единствената забележка към твореца била, че не владее съвършено немски език. В предвоенния период обаче немската авиоиндустрия залага на цепелините и проектите му остават настрана, каза Стайков.

Не по-малко талантлив е Борис Денев и като учител. Като преподавател в селското училище в Иванча, той въвежда метод, подобен на Рибния буквар на Петър Берон и създава своя методика, която ще бъде издадена в учебник и той може да бъде от полза и за съвременното българско училище.

Стайков подчерта, че въпреки огромния си талант, Борис Денев е низвергнат от народната власт след 1944 година, изпратен е в затвора и в концлагер, а след това  дори му е било забранено да рисува на открито.

Особено емоционално по време на откриването на изложбата, беше изказването на великотърновския художник Нестор Иванов и дългогодишен бивш директор на галерията , който тази година навършва 90 години. Негова е и основната заслуга творбите на Борис Денев да бъдат събрани във фонда на галерията.

За първата изложба през 1967 година, той се противеше, защото се определяше като „прокълнат” художник, припомни Нестор Иванов. Въпреки съпротивата и от ръководството на градската управа, той направил изложбата. На 11-ия ден след откриването тук дошъл и световно известният оперен певец Борис Христов, близък приятел на Борис Денев. Всичко това обаче минало тихомълком, а никой от местните управници не дошъл в залата.

Друга изложба на твореца била подредена само с рисунки от Балканската война. Дъщерята на Денев – Славка Денева, решила да подари всичките творби на галерията. По-късно тя дарява и всички творби на баща си на СБХ.

Дарителството явно е наследствена черта в семейството, защото през 1913 година, когато се връща от Балканската война, Борис Денев прави изложба във Велико Търново с рисунките си от фронта и всички приходи от нея раздава на вдовици и сирачета от опустишителното земетресение, сринало града и региона, припомни Антон Стайков.

В началото на юли тази година, ХГ „Борис Денев“ във Велико Търново и Съюзът на българските художници ще открият съвместна  изложба с творби на Борис Денев в галерията на на „Шипка“ 6 в София. Тогава се очаква да бъде готов и каталогът с 250 творби на на художника, финансиран от Министерството на културата.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *