Единственият българин с трансплантирани сърце и бъбрек благодари на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”

0

Георги Пеев, единственият българин  и единственият човек в Европа с трансплантирани сърце и бъбрек, изпрати специално благодарествено писмо на ръководството на МОБАЛ „Д.-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.

Ето и пълният текст на посланието:

„По повод отбелязване на Европейската седмица на редките болести 2023 г. и наближаващия Международен ден на хората с редки болести, подволете ми от свое име и от името на транспалнитарине пациенти в България да изкажа огромната си благодарност и признателност към работата на координатора по донорство д-р Сибила Маринова. Благодаря и на ръкожводството на болницата за това, че активно подкрепя благородната работа на д-р Маринова, за да има повече спасени животи и повече трансплантации у нас.

Д-р маринона е един от малкото лъчове светлина, които пробиват мрака на недостатъчното донорство на органи в България. Нейният пример следва да е заразителен, за да се върнат усмивките по лицата на стотиците, които очакват трансплантация, както и тези на техните близки.

С признателност и бблагодарност!

Георги пеев, единственият българин с трансплантирани сърце и бъбрек

Хасково, 08.02. 2023 г.

Георги Пеев е журналист на 46 години. След прекарано вирусно заболяване през лятото на 2011 г.  получава сериозно увреждане на бъбреците. През есента на същата година принудително е включен на хемодиализа в Хасково. Година по-късно, по време на престой в УМБАЛ „Александровска“, където е планирана бъбречна трансплантация от донор майка му, той научава, че има и увреждане на сърцето. . Това налага сърдечна трансплантация. През август 2013 г. Пеев получава сърце, благодарение на добрината една майка, която губи сина си следствие на мозъчен кръвоизлив. Така на 24 август 2013 г., на рождения ден на сина си, Георги е трансплантиран в УМБАЛ „Св. Екатерина“. На 19 февруари 2015 г. в УМБАЛ „Александровска“ Георги Пеев е и бъбречната трансплантация, като донор е майка му. Така той се превръща в единственият човек в Европа с трансплантирано сърце и втора трансплантация на бъбрек година и половина по късно.

След двете трансплантации се възстановява с плуване и започва участие в световни и европейски първенства за хора с трансплантирани органи. Георги е три пъти европейски шампион и шест пъти вицеевропейски шампион.

Той изкачва и връх Мусала, за да популяризира донорството. След участие в играта „Стани богат” дарява спечелената сума също за тази кауза.

Георги Пеев активно участва в различни инициативи за популяризиране на донорството на срещи със студенти и ученици в горен курс, за да им разказва за дейността си и колко е важно даряването на органи.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *