Вече 4 години „Кроношпан“ работи за успешно прилагане на кръговата икономика в България по отношение на дървесните отпадъци

Вече 4 години „Кроношпан България“ работи за успешно прилагане на кръговата икономика в България  с кампанията „Нов живот за старите мебели“, която стартира през 2019 г. Над 35 общини, редица дружества и граждани са взели активно участие в инициативата, като по този начин за 2022 г. са рециклирани над  33 000 тона дървесни отпадъци, равняващи се на над 264 000 маломерни дръвчета.

Кроношпан“ е една от най-големите индустриални инвестиции

в страната с вложените над 650 млн. лева до момента.

Това са средства, дадени от 2006 г. когато е купен бившия дървопреработвателен завод „ Дървообработване ВТ“ във Велико Търново. За периода под формата на преки и косвени данъци в хазната на централния бюджет и старопрестолната община са внесени повече от 100 млн. лв.

Над 3000 са заетите работници и служители в над 1000 местни фирми,

което нарежда „Кроношпан“ сред местните индустриални гордости.

Всички фирми са сред контрагентите на компанията по силата на сключени договори за добив и доставка на дървесина, поддръжка, транспорт, спедиторски, строителни и ремонтни дейности и множество други съпътстващи услуги.

От компанията се гордеят, че продукцията им замества масивната дървесина и по този начин способства за щадящо екологосъобразно ползване, намаляващо натиска върху старите гори, при спазване на най-високите екологични норми за производство. Плочите от дървесни частици са продукт с дългосрочна употреба, включително повторна такава след рециклиране.

През 2016-та дружеството реши изцяло да реновира предприятието си за плочи от дървесни частици /ПДЧ/ във Велико Търново и да го превърне в най-модерния и ефективен завод в района на Балканите. Със своите ново инсталирани линии за плочи и такива от дървесни влакна със средна плътност (MDF),

Кроношпан“ заслужи Сертификат за инвеститор „Клас А“,

който е първият, даден на фирма от Великотърновския регион.

Водени от идеята за по-устойчиво развитие, новият завод във Велико Търново, който бе направен на мястото на бившето „Дървообработване ВТ“, е проектиран така, че в производството да може да се влагат дървесни отпадъци от бита, строителството и отпадни опаковки.

Инвестирайки в най-новите и ефективни технологии „Кроношпан“ България създава възможност за първи път в България да се оползотворяват и рециклират дървесните отпадъци за които към момента не е съществувала друга възможност освен да бъдат, изхвърляни, депонирани или горени.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *