Невероятно! Новите фигури в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ ще са като живи

0

Новите 36 фигури, с които ще бъде обогатен Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“, ще са като живи. От Регионалния исторически музей открехнаха завесата, като публикуваха едно от лицата на героите в новата експозиция, която е дело на известния скулптор Борис Борисов. Снимката предизвика вълна от положителни коментари на възхищение и е доказателство, че разширението на музея ще има голям успех и ще привлече хиляди туристи в духовната и историческа столица на България.

Както вече съобщихме, разширението на експозицията е по проект, по който бенефициент е Община Велико Търново, с обща стойност 1 394 577 лева, а финансирането е смесено. С разширението на Мултимедийния център ще се постигне визуализиране на различните социални слоеве във Второто българско царство, техните нрави, обичаи, бит, одежди. С помощта на модерна аудио-визуална техника по-пълно ще се възприеме богата история на града, неговата царственост, воинска слава и духовна мощ.

Битката при Клокотница, песнопенията на св. Йоан Кукузел, царското семейство на Иван Александър, средновековен пазар, прощаването на св. Патриарх Евтимий с Търновград. Това са само част от сцените, които ще могат да видят посетителите на новите два етажа от музея.

Експозицията се обогатява с още 36 фигури, изработени от специални материали в ателието на скулптора Борис Борисов, както и предмети и стенописи, ще пресъздават колорита на Среновековния Търновград. Сцените ще са вид вид на диорами – по подобие на тези в Плевенската панорама –  картините ще преливат в истински интериор.

На първия етаж ще бъде разположена диорама „Битката при Клокотница“, пресъздаваща епичния сблъсък на българската войска, водена от цар Иван Асен II и войската на епирския владетел Теодор Комнин.

В следващата зала ще бъде експониран средновековен църковен олтар с аудио записи на песнопенията, композирани от българския светец, църковен певец и композитор св. Йоан Кукузел, където ще има и фигури на църковни певци и ще звучи автентичната музика на твореца.

На втория етаж ще е експозицията по Четвероевангелието на цар Иван Александър. С модели на човешки фигури ще бъде представено царското семейство с двамата им сина, по стените ще има стенописи, пресъздаващи страници от стенописа.

Следват диорама „Отбраната на столичния Търновград“  и „Прощаване на Патриарх Евтимий с народа“, където също чрез  стенописи, модели на човешки фигури, фрагменти от крепостната стена и декори ще пресъздават последните дни от Търновското царство.

Тронна зала ще приюти царското семейство в неофициална обстановка, като част от композицията ще е и виночерпец.

Една от най-атрактивните зали ще е тази на средновековния пазар. Освен търговците, на него ще има и фокусници, илюзионисти и др.

Основен консултант по подбора на сцените е археологът проф. Хитко Вачев.

Очаква се с разширението на Мултимейдийният център туристите да се увеличат поне с 45-50 процента. По проект новите два етажа трябва да бъдат отворени през май 2023 г.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *