Велико Търново отбелязва 150 години безсмъртие на Васил Левски

0

С поредица от събития, насочени към широката общественост, Велико Търново отбелязва 150 години безсмъртие на Апостола на свободата Васил Левски.

В училищата и детските градини продължава гостуването на експозицията „Музей в куфар“, която е съчетана с уроци за живота и делото на Дякона на тема „Левский в сърцата ни“. На разположение на децата и учениците е колекция, включваща орара на Левски /дълга платнена лента, с която той е подканял вярващите към молитва/, негова снимка, саморъчно подписана, два печата на Българския революционен централен комитет и копие на пищова му „Гасер“. Интересни факти за Дякона представят историците от Регионалния исторически музей д-р Атанаска Стамболийска и Михаил Стойчев. Инициативата „Музей в куфар“ продължава по график до 17 февруари включително.

В навечерието на 150-а годишнина от безсмъртието на Васил Левски ще се състои и среща-разговор с ученици за живота, делото и заветите на Дякона. С младите хора ще разговарят историците проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Петко Петков и доц. д-р Светла Атанасова. Събитието е н 16 февруари от 15,00 ч. в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.

На 17 февруари в 15,00 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще бъдат наградени победителите в детско-юношеския конкурс „Моят Левски“, организиран от Община Велико Търново и Общински детски комплекс. Над 200 са творбите, изпратени в двете категории – изобразително изкуство и литература. Отличените произведения ще бъдат подредени в изложба, която ще бъде представена на таблата /ситилайтове/ в центъра на Велико Търново – по главната улица „Васил Левски“. Експозицията ще е на разположение на жителите и гостите на града от 17 февруари до 5 март.

На 18 февруари паметта на Апостола ще бъде почетена с общоградско поклонение пред паметника на бележития българин в центъра на старопрестолния град. Началото е в 18,00 ч., а програмата включва военен ритуал за поднасяне на венци и цветя, литературна композиция, представена от ученици, официални слова, откриване на възпоменателен знак и проверка от почетни роти.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *