Велико Търново почете Васил Левски по повод 150 годишнина от обесването му

0

 

 

С военен ритуал, общоградско поклонение и заря Велико Търново отдаде почит по повод 150 годишнината от обесването на националния герой Васил Левски. Церемонията уважиха областният управител инж. Георги Гугучков, областният управител Станислав Николов, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, общественици, граждани,  представители на институции и неправителствени организации. На тържествата присъстваха и много малки деца, доведени от своите родители.

Отец Славчо отслужи заупокойна молитва в памет на Васил Левски, а великотърновски ученици представиха литературна композиция. Ритуалът включи още проверка на почетните роти и откриване на възпоменателен знак – лавров венец пред паметника на Апостола.

„Има в българската история личности, които сме белязали с печата на вечността и сме ги превърнали в символ на абсолютната свобода, макар понякога да се съмняваме, че тя е възможна. Щом чуем името на Васил Левски свободата престава да е абстракция и става мечта, в чието сбъдване вярваме. Неговата мечта за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание, започва да диша в нас. Искам да вярвам, че можем да мечтаем смело, както той е мечтал, а ако е нужно, да направим саможертва в името на България, в името на себе си като народ“, подчерта в словото си по повод 150 годишнина от обесването на Васил Левски началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

Думи на признателност изказа и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Той говори за Левски и подчерта, че търновчетата в продължение на няколко дни отдаваха почит пред паметника му и това е истинското родолюбие.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *