Над 311 млн. лв. просрочени задължения събра НАП – Велико Търново през 2022 година

0

Повече от 5 млрд. лв. неплатени в срок налози са постъпили в бюджета през миналата година

 

Рекорден ръст на платените през 2022 г. просрочени задължения, отчете Националната агенция за приходите. Над 5 млрд. лв. данъци и осигурителни вноски са събрани през изминалата година в резултат на усилията на публичните изпълнители, служителите в Кол центъра и инспекторите по приходите в НАП, което е с почти 30 % повече в сравнение с 2021 г.

Над 311 млн. лв. просрочени задължения са събрани през 2022 г.  от публичните изпълнители в териториална дирекция на НАП Велико Търново, което е с 18 % или 48 млн. лв. повече в сравнение с 2021 г.

По-високата събираемост се дължи на ранното уведомяване на гражданите и фирмите, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове, проактивната комуникация и партньорския подход, прилаган от НАП.

За да бъдат добри резултатите на териториалната дирекция, данъчните служители са провели близо 900 срещи със задължени лица, които имат затруднение да погасят дълговете си и са осъществени близо 5 000 телефонни разговора.

При трайна липса на съдействие и плащане от страна на длъжниците обаче се стига до търгове за продажба на имуществото, а в някои случаи се търси отговорност за дълговете лично и от управителите на задлъжнелите фирми.

През 2022 г. публичните изпълнители от НАП Велико Търново са провели близо 600 публични продажби чрез търг, от които са събрани над 5.5 млн. лв.

От приходната агенция препоръчват на гражданите и фирмите да ползват е-услугите на НАП с ПИК или КЕП, за да проверят дали имат задължения и какъв е  актуалният им размер. В случаите на образувано изпълнително производство, клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *