Великотърновско училище спечели два проекта за 20 000 евро от световен конкурс на Фондация „Кроношпан“

0

10 000 евро от Фондацията получава и ПГЕЕ „М. Ломоносов“ в Горна Оряховица, ще бъде подпомогнато и училище в Павликени

Два проекта за по 10 000 евро спечели великотърновското средно училище „Владимир Комаров”. Средствата са от Фондация „Кроношпан” , която ще финансира проекти на обща стойност 90 000 евро на няколко български училища.

Право да получат финансирането имаха всички професионални училища в страната, а кандидатите трябваше по творчески начин да покажат какво и как би подобрило обучението при тях. Чрез конкурсното начало за разработките пък фондацията на водещия инвеститор в България, стимулира качественото образование, което подготвя кадри за родната индустрия и подкрепя иновативното мислене на подрастващите, създавайки им модерни условия за образование.

Първият  проект на СУ „Владимир Комаров” се нарича „Можем и знаем как да запазим Земята чиста“. Неговата основна идея е да представи на учениците възможностите за получаване на зелена енергия,  начините за изчисляване на необходимите мощности на системите за такъв, както и техническото им изпълнение. Изграждането на хибридна ветро – соларна система, която правят възпитаниците на школото пък, ще им даде практически познания за възможностите и начините на използване на възобновяемите енергийни източници.

Вторият проект е „Да посрещнем бъдещето знаещи, способни и уверени “ и е свързан със създаването на Технологичен център  „Автоматизирани системи“. В него с помощта на специализирано оборудване ще се даде шанс на учениците да работят в условия, максимално близки до тези на реалните производствени процеси в действащи фирми.

10 000 евро за оборудване на иновативна класна стая спечели и горноораховската Професионална гимназия по електроника  и електротехника „М. Ломоносов” . Част от средствата, дарени от Фондация “Кроношпан“, тук са заделени за оборудване с нови модерни компютри, специален графичен софтуер и 3D – принтер.

Идеите на учениците от Професионалната гимназия „Цанко Церковски“ в Павликени също ще бъдат подпомогнати. Със средствата ще се направят модерни тематични кабинети и центрове за практически обучения за възпитаниците на учебното заведение.

Девет са отличените български проекта, като конкурсът е част от световна кампания на „Кроношпан“. Общият й награден фонд е 285.000 евро в глобален мащаб. За него се надпреварваха 32 проекта, дело на училища от 28 държави, сред които: България, Унгария, Чехия, Полша, Великобритания, САЩ и др.

От фондация „Кроношпан“ се надяват, че интересът за следващото издание на конкурса ще бъде още по-голям и с много по-интересни и иновативни проекти.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *