Може ли и къде да се паркира безплатно във Велико Търново?

0

270 безплатни паркоместа са изградени през 2022 г. във Велико Търново

Свободните общински терени на територията на Велико Търново с начин за трайно ползване определени за паркиране са едва 8 броя с приблизителна площ от 13 600 квадратни метра. Това стана ясно по време на заседание на Общинския съвет в старата столица в отговор на питането на съветника Михаил Михалев има ли терени за безплатно паркиране. Според кмета инж. Даниел Панов през миналата година са обособени около 270 нови безплатни места за паркиране по следните улици: „Ал. Бурмов“ – 105 броя, „Д. Рашев“ – 59 броя, „В. Ботева“ – пред ДГ „Шарения замък“ – 17 броя, „Народни будители“ – 47 безплатни паркоместа и още 38 към таз улица във втори прилежащ паркинг.

През тази година е в ход реализиране на проект за изграждане на ул. „Козлодуй“ – юг, като след завършването му там ще се оформят нови 95 броя за безплатно паркиране.

Кметът отчете и направеното по темата през последните десет години. Според статистиката за безплатно паркиране в Старото военно училище са оформени 76 места, други 59 са в паркинга на пл. „Марно поле“, 40 на „Картала“, 45 срещу Земеделския колеж, по у „Никола Габровски“ пет паркинги с общо 38 места, а на ул. „Козлуджа“ – два паркинга с общо 18 места. Освен това на ул. „В. Априлов“ безплатно могат да паркират 19 автомобила, на ул. „Камен Зидаров“ – 14, на ул. „С. Велики“ – 15, а в кв. „Чолаковци“ общо 121 автомобила. На 100 са общо безплатните паркоместа в паркинга на ул. „Бяла бона“ отново в кв. „Чолаковци“, улиците „Възрожденска“ и „Цветарска“, а други над 15 има на ул. „Л. Каравелов“, отчете още инж. Панов. Той е категоричен, че по последни данни общият брой на моторните превозни средства с маса с товар по-малка от 3,5 тона на територията на града са около 50 000.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *