Началникът на Пожарната в Горна Оряховица е огнеборец №1 в България (обновена)

Церемонията „Пожарникар на годината – 2022 г.“ се проведе за 28-ми пореден път под патронажа на президента на Република България Румен Радев

Наградени бяха служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, показали смелост, себеотрицание и всеотдайност в своята работа. През 2022 г. екипите на дирекцията се отзоваха на над 50 000 сигнала за произшествия и спасиха живота на 562 човека и доказаха, че са гръбнакът на единната спасителна система в страната, посрещайки предизвикателствата достойно и с професионализъм.

Комплексен победител за 2022 година е главен инспектор Георги Тодоров – началник на Районната служба в Горна Оряховица.

Той има значителен принос за обучението на гражданите и повишаване пожарната им култура. Служителят допринася за създаването на обучителен център за работа с деца и младежи. През изминалата година успешно ръководи операции по локализирането и ликвидирането на различни по сложност пожари и аварийни ситуации. В един от случаите възниква пожар, застрашаващ къщи в град Горна Оряховица и ЖП гарата. Пожарът се разпространява с изключителна бързина и към горски масив. Поради сложността на терена и интензивността на пожара, гл. инсп. Тодоров взима решение за привличане на допълнителни сили и средства. Спасена е гората, не са засегнати къщите, както и обектите на територията на ЖК гарата. В друг пожар, благодарение на гл. инсп. Тодоров, не се допуска причиняването на големи материални щети и е запазена сграда – паметник на културата.

При друг случай, в предприятие за обработка на химични вещества възниква запалване на хексан. Застрашени са живота и здравето на работниците и живущите в близост до завода в град Горна Оряховица. Благодарение на неговите бързи и навременни решения не се стига до взрив, загуба на човешки живот и имущество.

За своята служба главен инспектор Георги Тодоров е награждаван многократно от ръководствата на вътрешното министерство и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Служителите на ГДПБЗН реагират на сигнал на всеки 10-11 минути винаги професионално и изключително прецизно. Цялата дирекция заслужава колективна награда“, заяви в поздравителните си думи министър Демерджиев. Той отбеляза, че са десетки случаите, в които е получавал благодарност от граждани и организации за отдадеността, с която пожарникарите вършат своята работа. Припомняйки редица тежки ситуации от изминалата година – пожарите в Хасковско, водното бедствие в Карловско, опустошителното земетресение в Турция, вътрешният министър благодари на колегите си: „Вие следвате призванието си и достойно изпълнявате дълга си и служите на България“. Думи на признателност той отправи и към доброволците, с които ГДПБЗН работи в отлично взаимодействие и ги увери, че в рамките на мандата  ще бъде разработен и внесен като законопроект в Народното събрание Закон за доброволчеството.

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместниците му Емил Ганчев, Моника Димитрова-Бийчър и Венцислав Катинов и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров връчиха наградите на отличените в конкурса „Пожарникар на годината“. Победителите в основните направления на дейност – пожарогасене и спасителна дейност, противопожарен контрол и превантивна дейност, получиха статуетка и грамота, а комплексният победител – „Почетен знак на МВР“ III степен. Българските екипи, участвали в спасителните операции в Република Турция бяха наградени с почетен знак и грамота от президента на Република България Румен Радев. В рамките на церемонията директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов награди партньори на дирекцията, помогнали в борбата с бедствията и пожарите, както и в изпълнение на задачите по развитие на доброволните формирования в страната.

България бе първата държава от Европейския съюз, която изпрати екип от спасители на територията на Република Турция. Още в първите дни на бедствието страната ни предостави и хуманитарна помощ чрез Военновъздушните сили. Помощ и солидарност при справянето с бедствието продължават да получават и Турция, и Сирия. От президента Румен Радев почетен знак и поименни почетни грамоти получиха участвалите в спасителните операции в южната ни съседка: екип на Столична община; екипаж от 16 авиационна база; екип от Военномедицинска академия; екип на Планинската спасителна служба към БЧК; екип от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР; екип от Национална асоциация на доброволците в Република България.

Държавният глава отправи силни думи на признателност към смелите мъже и жени, утвърдили се като гръбнака на всички дейности по спасяване в Република България и на които всички разчитаме. „Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, именно куражът и себеотрицанието на спасителите съхрани живота на множество хора, даде вяра, надежда и упование. Трябва да бъдем горди, че България се отзова светкавично и изпълни своя дълг. Благодарение на вас показахме, че сме държава с ефективни институции, която може да изпълнява сложни спасителни операции“, заяви президентът Радев. Той благодари на министрите на отбраната, на вътрешните работи, на здравеопазването, на кмета на Столична община, на БЧК, ВМА, НАДРБ, на посланика на страната ни в Турция и на турския посланик у нас за сложната организация и координация, позволила още същия ден България да се включи в спасителните операции.

Поздравително слово към наградените екипи отправи и Н.Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция у нас: „Вие, скъпи приятели, потеглихте към зоната на бедствието в рамките на няколко часа. Бяхте светлина в най-тъжната ни нощ, спасявайки стотици от големите разрушения. Вие заехте специално място в сърцата на турския народ. Досега бяхте наши съседи, сега сте наши кръвни братя“. Посланик Секизкьок посочи, че президентът Радев е първият държавен глава, откликнал на призива за помощ след преживяната от Турция най-мрачната нощ пред неустоимата сила на природата.

Сред гостите на официалната церемония „Пожарникар на годината – 2022 г.“ бяха министърът на отбраната Димитър Стоянов, кметът на София Йорданка Фандъкова, професионалното ръководство на МВР, ръководители на главни и административни структури във ведомството.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *