Със 6,7 млн. лева ремонтират важен път, свързващ община Свищов с бъдещата магистрала Русе – Велико Търново

0

На 27 февруари в община Свищов стартира първи етап от ремонт на важна 7-километрова отсечка, която ще свързва общинския център с бъдещата автомагистрала Русе – Велико Търново. Технологичният проект за част пътна включва цялостно преасфалтиране и подмяна на асфалтовите пластове, подобряване на отводняването, профилиране на пътните банкети и отстраняване на излишна растителност на третокласен път III-405. От връзката му с път III-407 (кръстовището към с. Совата и с. Козловец), през с. Царевец, до входа на град Свищов, където ще се свърже с участъка, който през 2020 година Общината рехабилитира.

Ремонтът ще се осъществи в два етапа. В първи етап, който стартира днес и ще бъде изпълнен от ВиК „Йовковци“, ще бъде реализиран обект „Аварийна подмяна на уличен водопровод в с. Царевец, по улица „Втора“. Участъкът е силно компрометиран и с неговия своевременен ремонт ще се избегнат бъдещи проблема за цялостната настилка, която предстои да бъде положена във втори етап. Обхватът на подмяна включва 1200 метра линеен участък и 50 броя сградни водопроводни отклонения. Съществуващият амортизиран азбесто-циментов водопровод ще бъде подменен с полиетиленови тръби, с висока плътност, което ще доведе до намаляване загубите на вода и предоставяне на по-качествена услуга на абонатите. След подмяната на водопроводния участък и изминаване на технологичното време за улягане на изкопа, ще стартира и вторият етап от дейности по пътния участък и подмяна на настилката, съгласно технологичния проект за ремонта – част пътна.

Стратегическата цел на ремонта е подготовката на пътната инфраструктура, която ще свързва общинския център с бъдещата автомагистрала Русе – Велико Търново. Участъкът се характеризира се с висок и интензивен трафик, поради непосредствената близост на ферибота Зимнич – Свищов и е от изключителна важност за транспортната свързаност, и развитието на местната икономика.

За предстоящия ремонт във втори етап ще бъдат осигурени средства по програмата за текущ ремонт от Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *