Европейски туроператори с интерес към Велико Търново след туристическите борси в Букурещ и Белград

0

 

 

Силно бе представянето на Велико Търново на две от най-значимите туристически изложения на Балканския полуостров – TTR в Букурещ и IFT в Белград, които се проведоха в периода 22-26 февруари. По време на двете борси Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ рекламира старопрестолния град като център на културния туризъм в България и в Югоизточна Европа. Голям бе интересът към старата столица от страна на туроператори от цяла Европа.

В румънската столица Велико Търново участва като част от националния щанд на България – най-големият на изложението с площ от над 250 кв. м. Старата столица е сред най-предпочитаните дестинации както за семейни и уикенд посещения, така и за групови екскурзии. Затова основен акцент беше презентирането на богатата културна и фестивална програма на града. Специално внимание беше обърнато на предстоящите издания на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2023, Международния фестивал на историческите възстановки и  „Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите“.

Румъния е най-големият чуждестранен пазар за великотърновския туризъм, като само през 2022 г. над 40 000 румънски граждани са посетили старата столица. На финален етап са преговорите между „Царевград Търнов“ и най-големия румънски туроператор “Christian Tour” за включване на Велико Търново като дестинация за групови посещения на туристи  през настоящия туристически сезон. А по време на борсата в Букурещ управителят на  общинската агенция Борислав Йорданов се срещна със заместник-министъра на туризма проф. Мариела Модева и държавния секретар към Министерството на туризма на Румъния Тудорита Лунгу.

По покана на „Царевград Търнов” най-известният и награждаван румънски сомелиер Серджиу Неделеа /Sergiu Nedelea/ направи специална дегустация на вина от Великотърновския регион за изложителите и гостите на изложението TTR в Букурещ, Румъния. Дегустацията предизвика голям интерес сред туроператори от Молдова, България, Турция и Румъния.

За първи път ОТА „Царевград Търнов“ представи Велико Търново на международното туристическо изложение IFT в Белград, Сърбия. Общинската агенция беше част от българския щанд  с още шест представители на туристическия сектор. Проведени бяха продуктивни разговори с редица сръбски туроператори за включване на Велико Търново, Арбанаси и местните манастири в обиколки, посветени на поклонническия и културен туризъм. Местната телевизия „Воеводина“ снима репортаж за старата столица, посветен именно на перспективата за развитие на религиозния туризъм като основен път към популяризирането й на сръбския туристически пазар. Представени бяха и големите летни фестивали.

През дните на борсата Борислав Йорданов разговаря с представители на Националната асоциация на туристическите агенции (YUTA – Serbia), които получиха и официална покана за инфотур в града и региона.

IFT (Sajam Turizma) е определен като най-голямото туристическо събитие на територията на Сърбия и Югоизточна Европа свързано с туристическата индустрия, предназначено както за масовата публика, така и за професионалисти в бранша и през 2023 г. се провежда за 44-ти път. Борсата дава възможност за създаване на контакти с бизнес партньори, туристически организации и администрации. По данни на организаторите на тазгодишното издание са участвали представители от над 30 държави, което прави изложението най-успешното за последните 10 години.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *