Творби на гениалния Димитър Казаков – Нерон, ще бъдат показани във Велико Търново

0

Изложбата е част от програмата за празника на Велико Търново и е подарък за жителите и гостите на града от Общината 

Творби на големия художник Димитър Казаков – Нерон – творец със световна слава и признание, ще могат да видят жителите и гостите на Велико Търново. Мащабни платна на Нерон, притежание на Художествената галерия в Стражица, ще бъдат показани в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” – Велико Търново от 9 до 30 март 2023 година.
Експозицията се организира от Община Велико Търново и Община Стражица и е посветена на 90 години от рождението на Димитър Казаков.
Представените в изложбата работи са само част от огромното богатство, оставено ни от този уникален творец. Разностранният му талант, както и силата на неговият дух, затворена в митологични образи, приказки и легенди, по удивителен начин са белязали всяка от неговите картини с индивидуалния почерк на гения.
Димитър Казаков – Нерон, е роден на 22 юни 1933 г. в село Царски извор, Великотърновско. През 1965 г. завършва специалност „Графика“ при проф. Ефтим Томов във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София. От 1966 г. участва в художествени изложби в България и в представителни изложби в чужбина. На следващата година получава наградата на СБХ за графика.
Димитър Казаков е творец, който по своеобразен начин пресъздава жанрово-фолклорни мотиви.
Работи с всички техники и с разнообразни материали. Прави 15 самостоятелни изложби, като най-успешната е през 1980 година. Следват десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург.
Нерон е единственият български художник, чиито творби са притежание на Националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, негови картини има още в в музея „А. С. Пушкин“, Москва, в Императорската колекция в Токио и др.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *