Потребителите на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания във В. Търново не се чувстват като хора в неравностойно положение

0

 

 

Те с различни увреждания и специфични потребности, но не се чувстват като втора категория хора, напротив. Щастливи са, че са обединени в една общност и споделят пространството, заниманията и емпатията на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания във Велико Търново, който са намира на ул. „Поп Харитон“ 4 и вече работи около 15 години. Потребителите му, макар да хора в неравностойно положение, са социализирани, радват се на добри грижи и практики, така че заниманията им да компенсират дефицитите.

Последната изява на 30-те обитатели на дневния център бе подготовката им за традиционното честване на Баба Марта, разказа директорът Незабравка Раева. Тя сподели, че трудотерапията е не просто рутина, но и радост, емоция и начин потребителите на центъра да съпреживяват по-лесно иначе нелекото си ежедневие. С танци, почерпка и ръчно изработени мартеници питомците на социалното заведение са направили от първи март не просто празник за себе си, а и за всички, на които са подарили ръчно изработените от тях мартенички.

Впрочем това далеч не е първата изява на потребителите на този център. Те имат традиция да правят ден на отворените врати, както и да отбелязват всички празници – Великден, Коледа, Първа пролет, Нова година и т.н.

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания предоставя комплекс от социални услуги, насочени към задоволяване на ежедневните потребности на потребителите, подпомагане и разширяване на възможностите на лицата да водят самостоятелен и пълноценен начин на живот. За тяхното развитие и социализиране се провеждат различни образователни, трудови и интеграционни мероприятия.

Капацитетът на звеното е 32 места. Приемат се лица над 18 години с увреждания с решение на ТЕЛК, НЕЛК или ЛКК, припомни още Незабравка Раева.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *