Над 40 коняри участваха в кушиите за Тодоровден в с. Върбовка

0

 

 

Над 40 коняри от Павликени, Троян, Севлиево, Сухиндол, Левски и селата Бутово, Недан, Върбовка и Дъскот участваха в кушиите за Тодоровден, които се проведоха в с. Върбовка. Организаторите на традиционната проява са Община Павликени, Кметство Върбовка, НЧ „Христо Ботев-1888”, ПК „Надежда” с. Върбовка, Антон Антонов и Мирослав Петков.

Конете се състезаваха в две дисциплини – „Надбягване с коне” и „Влачене на товар”. В първата победител беше Наско Бейков с кон Пабло. На второ място се класира Янко Ангелов с кон Надя, а трети беше Наско Маринов с кон Розка.

Втората дисциплина беше по желание на участниците и не беше първоначално предвидена от организаторите. Наградите в нея бяха живо агне за победителя и две парични премии от кмета на с. Върбовка Ивелин Розинов. В нея конете се състезаваха на два етапа: с единичен и с двоен товар Първо място беше за Сашо Росенов с кон Гошо,  втори стана Йордан Асенов с кон Виктор, а трети – Бойко Маринов с кон Боби.

Освен конете, бяха почетени и магаретата, които също се надбягваха. Победител стана магарето Кирчо със собственик Дамян Филипов, а на второ място се класира Стефка със собственик Явор Ангелов/ Антон Антонов. Тя ще бъде дарена на Зоопарк Павликени.

Журито беше в състав кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов, кмета на село Върбовка Ивелин Розинов и директора на Зоопарк Павликени Сезаин Мехмедов.

Наградите за всички бяха статуетки, медали, дипломи, розетки за конете и парични премии. Мирослав Петков дари агнето и част от паричните премии.

Кметът на Община Павликени отреди специална парична награда за най-гиздав кон, с която беше удостоен Наско Маринов с кон Розка.

По-рано през деня в центъра в с. Върбовка отец Герасим отслужи водосвет за здраве. Той благослови конете и ги захрани, докато те дефилираха пред публиката, гостите и журито. Кметът на село Върбовка и кметът на Общината приветстваха участниците и ги поздравиха за празника.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *