Колективен препис на „История славянобългарска“ започват ученици, учители и служители в Езикова гимназия

0

rbt

С малка изложба в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ днес бе отбелязана 145-тата годишнина от Освобождението на България. Учениците и учителите видяха лични вещи, облекло и оръжия, използвани от руската и турската армия по това време – револвери „Ремингтън“ „Смит и Уесън“, „Гасер“, пушки „Мартини“, „ Кринка“ и „ Шеспо“, които са били на въоръжение както в двете армии, така и в българското опълчение. Инициативата е на учителя по история и цивилизации Йончо Боянов, който е член на клуб „ Традиция“ във В.Търново.

rbt
От днес в Профилираната езикова гимназия ученици, учители и служители преписват „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. Книжното тяло е ръчна изработка. Кориците са от кожа и гравирано дърво със специално покритие, което ще го съхрани за дълъг период от време.
mde
„Нашето училище е участвало в предходни национални и регионални инициативи за преписи, но така вече ще имаме свой, направен само от нас. Ще се съхранява в библиотеката на училището и ще бъде изнасян всяка година в дните преди националния празник на Република България дотогава, докато го завършим. Всеки, който се включи в кампанията оставя своето име върху последните страници. Инициативата е дългосрочна и няма да приключи нито тази седмица, нито тази година“, поясни учителят по история и цивилизации Драгомир Дачев. През ноември м. г. той стана харизанин в българския манастир на Атон за около една седмица, а след завръщането си дари на гимназията, която е завършил и в която преподава, луксозно издание на творбата, отпечатано от Зографската света обител.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *